Piacvezető Európában a Xiaomi

A kínai elektronikai gyártó, a Xiaomi 2021 második negyedévében átvette a vezetést a mobiltelefonok eladási piacán az öreg kontinensen. A második helyen a Samsung, míg a dobogó legalsó fokán az Apple található.

Miután a Xiaomi a globális piacon felzárkózott a második helyre a Samsung mögé, Európában letaszította a dél-koreaiakat a trónról. A globális mobilpiac egyébként – nagy valószínűséggel a pandémia miatti karantén utáni gazdasági újraindításoknak köszönhetően – 14%-os növekedést hozott az elmúlt negyedévben.

A Xiaomi-Samsung európai párharcban egyértelműen a kínai gyártó örülhetett az elmúlt negyedév statisztikái alapján, mivel míg a koreaiak a 12 millió eladott készülékükkel 7%-os csökkenést értek el, addig a Xiaomi eladásai 12,7 millió mobillal, 67,1%-ot növekedtek. A harmadik helyen tanyázó, magasabb árkategóriájú telefonokat gyártó Apple-nél is elégedettek lehetnek, mivel 9,6 millió eladott készülékkel 15,7%-kal tudtak növekedni.

Tran Quang Thien, Unsplash

A Strategy Analytics nevű elemzőportál szerint, Kínában nemcsak a Xiaomi sikereinek örülhetnek, ugyanis két másik gyártó, az Oppo és a Realme – alacsonyabb árkategóriájú - telefonokat is úgy kapkodták, mint a cukrot. Az előbbiek sorrendben a negyedik és az ötödik pozícióban helyezkednek el a ranglistán, a hazánkban nemrég megjelent Oppo 2,8, míg a Realme 1,9 millió készüléket értékesített.

A csúcskategóriás mezőnyben az Apple első helye megkérdőjelezhetetlen, a középkategóriában a Samsung a Galaxy A szériájú mobilokkal szépen teljesít, de az olcsóbb készülékek piacán a kínai gyártók miatt jelenleg nincs sok esélye

A figyelmetekbe ajánljuk