A világ legnagyobb karácsonyfája több száz lámpából áll és fenyőfát csak messziről látott

2000 méter magasan fekszik az olaszországi Ingino-hegy oldalán.


Gubbio középkori városában, amely Olaszország Umbria régiójának szívében található, minden év decemberében látható egy karácsonyfa sziluettje, amely rengeteg színes fény izzásával jön létre. Az ünnepi fényinstalláció 2000 méteres magasságban húzódik az Ingino-hegy lejtőin. A hegy lábánál kezdődik, az óváros falai mögött, csúcsa pedig eléri a Sant'Ubaldo bazilikát, ahol 200 fehér fényből készült fényes csillag található.

A fényes karácsonyfa az egész városban látható, de 48 kilométer távolságból is észrevehető az installáció. Az óriási fát először 1981-es hozták létre. Azóta minden évben december 7-én (a Szeplőtelen Fogantatás ünnepének előestéjén) kapcsolják be a fényeket, amelyek január első hetéig (pontosabban Vízkereszt napjáig) világítanak. Az Ingino-hegy karácsonyfáját a Guinness-rekordok könyve 1991-ben a „világ legnagyobb karácsonyfájaként" ismerte el, mivel 750 méter magas.

Az olasz városok hatalmas ünnepséget rendeznek a fa kivilágítása körül. Az ünnepség lebonyolításakor az évek során néhány pápa is szerepet kapott. XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa ugyanis egy, a Vatikánban található tábláról kapcsolták fel a gubbiói fa fényeit. 2014-ben Gubbiónak küldött videoüzenetében Ferenc pápa a megvilágított hegyoldalon összegyűlt nézők tömegének azt mondta: „a fény nélküli karácsony nem karácsony".

A figyelmetekbe ajánljuk