A világ legnagyobb és legfélelmetesebb gyíkja a Comodo Dragon. Nyíregyházán is találkozhatunk vele.


Legendából valóság

Évszázadokkal ezelőtt beszámoltak már róla hajósok, hogy az Indonéz-szigetvilág egyik szigetén élnek sárkányok. Az 1900-as évek elején egy pilóta kényszerleszállást végzett Komodón, de senki nem hitte el neki, amit látott, mígnem néhány évvel később a biológusok le nem írták a fajt. Varanus komodoensisnek, vagyis komodói varánusznak nevezték el a világ legnagyobb gyíkját, de leginkább a Comodo Dragon, vagyis a Komodói sárkány név ragadt rá.

Amikor először láttuk a James Bond-filmek talán legjobbját, a Skyfallt, mi sem akartuk elhinni, hogy ez az állat létezik. Az emlékezetes jelenet inkább mesének tűnik:

Ám az Indiai- és a Csendes-óceánt elválasztó 17 ezer sziget némelyikén (Komodo, Rinca, Flores) valóban a sárkányok az urak. Közöttük is drámai küzdelem dúl a hatalomért, érdemes belepillantani:

A komodói varánusz közel három méteres, erőteljes az állkapcsa, 30 centis villás nyelve van. A szájában méregmirigyeket tart, messziről kiszagolja az áldozatait, a bomló tetemeket sem veti meg. A mérge halálos, Komodó csúcsragadozója. Sziklák között, barlangokban alszik, nappal vadászik. Vaddisznót, szarvast is képes elejteni a kifejlett példány, sőt a kannibalizmusra is hajlamos, ezért a fiatalabbak a fákra menekülnek előle.

Míg elsősorban azért kisebb állatokat vesz célba és emberre ritkán támad, érdemes tartanunk a távolságot. 1974 és 2012 között 24 ilyen esetet jegyeztek föl, részben a természetben, részben állatkertben.

A sárkány Nyíregyházán

Míg a Komodói sárkány valóban félelmetesnek tűnik, és időnként az is, nemcsak tisztelnünk kell, hanem vigyáznunk is rá. A veszélyeztetett fajok közé tartozik, természetes élőhelyén az 1980-ban alapított Komodói Nemzeti Parknak köszönhetően élvez védettséget.

Nyíregyházán 2010-től csodálhatták meg az emberek a legendás sárkányokat, Indri és Bagol kifejlett, hatalmas példányként érkezett Indonéziából.

2016 tavaszára azonban elpusztultak az idősödő példányok, helyükre az ifjú Florian és Durian érkezett Prágából.


Friss

Követnéd az aktuális sminktrendeket? Ezekre a tanácsokra nagyon figyelj!

Tanácsok egy sminkmestertől, hogy magabiztosan és precízen tudjuk követni a trendeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk