ókori fürdő

A tudósok kiderítették, hogyan gyilkolt az ókori rómaiak tava

A mai Törökország területén található a tó, melyről a rómaiak azt hitték, átjáró a túlvilágba.


Az ókori rómaiak barlangja, amelyet az alvilág kapujának hittek, annyira halálos volt, hogy megölt minden állatot, ami a közelségébe került.

A tudósok úgy vélik, hogy rájöttek az ókori rómaiak barlangjának titkára, ami nem más, mint egy koncentrált szén-dioxid-felhő, amely megfojtja azokat, akik belélegzik.

A barlangot, amely 2200 éves múltra tekint vissza, a Salento Egyetem régészei fedezték fel 2011-ben.

Az ókori Frígia (mely a mai Törökország területén helyezkedett el) Hierapolis nevű városában van a barlang, melyet akkoriban a bikák állatáldozatára használták fel. A feláldozást kasztrált papok vezették Plútó (az alvilág istene) kapuján keresztül.

Ahogy a papok bevezették a bikákat az arénába, az emberek emelvényekről figyelhették, ahogy a kapun kiáramló füsttől elpusztulnak az állatok.

Időszámításunk előtt 64-ben egy görög történész, Strabo így írt a barlangról:

"Ez a tér tele van olyan ködös és sűrű gőzzel, hogy az ember alig látja a talajt. Bármelyik állat, amely áthalad rajta, azonnali halállal találkozik ".

A barlang bejáratához túl közel repülő madarak még ma is fuldokolnak, majd elpusztulnak, tehát a barlang évezredekkel később még mindig ugyanolyan halálos.

Hardy Pfanz, a németországi Duisburg-Essen Egyetem vulkanológusa szerint föld alatti tevékenység okozza a gázok kibocsátását. A régió mélyén futó hasadék ugyanis nagy mennyiségű vulkáni szén-dioxidot bocsát ki.

A barlang belsejében ez a szén-dioxid szint 86 és 91 százalék között mozog. A kutatók továbbá azt találták, hogy a gáz halálosabb hajnalban egy éjszakai felhalmozódás után, valamint leginkább a barlangi tó alján koncentrálódik, 40 centiméter felett gyorsan lecsökken. Ez megmagyarázhatja, hogy a papok miért nem haltak bele a feláldozásba.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk