A Föld egyik fele jobban hűl, mint a másik

Újabb érdekes felfedezés bolygónkról.


Régóta tudják a kutatók, hogy a Föld tüzes belső területe a távoli jövőben ki fog égni. Ennek tudatában mégis a felszín felé irányuló hőveszteség felülmúlja a mélyben zajló hőtermelést, így a bolygónk lassan, de hűvösebbé válik – írja az IFLScience.

Érdekes módon azonban ez a hőveszteség nem egyenletesen fordul elő a Földön, ugyanis a vékony óceáni kéreg kevésbé szigetel, mint a kontinentális.

A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerzői elmagyarázták, hogy miképp elemezték a tektonikai lemezek mozgását annak érdekében, hogy bemutassák a hőveszteség változásait az egész bolygón az elmúlt 400 millió évben. A kutatások alapján az érintett ciklusokban az egyik féltekén a lehűlés sokkal jelentősebb volt. A határ valahol a hosszúság 60. fokánál húzódik.

De mi okozhatja ezt az eltérést?

Az egyik félgömböt túlnyomórészt víz borította az elmúlt 400 millió évben, míg a másikat a szárazföld szigeteltette. A kutatók az egyiket csendes-óceáni féltekének nevezik, másikat pedig afrikai féltekének, hiszen ez a területet az Afrika, Európa és Ázsia kontinensekből áll főképp. Az utóbbi megközelítőleg 50 Celsius-fokkal vált melegebbé a másiknál.

Erősen ellentmondásos, de a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ennek ellenére a csendes-óceáni félteke valójában melegebb, mint az afrikai, ugyanis a térség köpenyének nagy részét egykor a Rodinia nevű szuperkontinens szigetelte.


A figyelmetekbe ajánljuk