4+1 kihagyhatatlan program az idei őszre

Összegyűjtöttük az őszre tervezett legmenőbb programokat, szándékosan minden ízlést kielégítve: lesz tárlat, kiállítás, előadás, vásárlás, szabadtéri program, és végre filmezhetünk is!


Beköszöntött az ősz, így kénytelenek vagyunk félretenni a napernyőt és a strandpapucsot. A nyaralószezon lezárta azonban nem jelenti azt, hogy vége is az idei évre tervezett programoknak. Ugyan az egész évre rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, és a miatta hozott korlátozások, de úgy néz ki, őszre ismét remek programokon vehetünk részt, és nem kell feltétlenül otthon ülnünk, ha nem szeretnénk. Mutatunk is párat!

Műtárgyak Éjszakája

Ismét betekintést nyerhetünk a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A negyedik alkalommal megrendezett esemény Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődőket.

A szakmai előadásokon a porcelánok titkaitól egészen a műtárgyhamisítványok természettudományos vizsgálatáig számtalan izgalmas témáról hallhatunk a szakma kiválóságaitól. Feltárulnak raktárak, restaurátor- és műtárgykészítő műhelyek. A workshopokon többek között a kalapkészítés és a Herendi porcelánformázás praktikáit is kipróbálhatjuk. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem maradnak el az izgalmas tematikus séták, illetve a gyerekeket, családokat is kreatív foglalkozásokkal várják a szervezők. Látogathatunk műtermeket is, ahol lehetőségünk nyílik betekinteni a művészi alkotófolyamatokba, valamint lesznek „becsüsórák", ahol műtárgyak vizsgálatához szükséges gyakorlati tudást sajátíthatunk el, amelyet az árveréseken rögtön ki is lehet próbálni. Tartalmas programnak ígérkezik.

.A Műtárgyak Éjszakáját szeptember 17. és 19. között rendezik meg.

A programokat itt böngészhetjük, a jegyeket pedig itt vásárolhatjuk meg.

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája

Ősztől újra járhatunk előadásokra, így kár lenne kihagynunk a Téri Gáspár rendezte Kudarc Anatómiáját a Trafóban. Az előadás a kudarcban rejlő lehetőségeket és a hozzá fűződő viszonyunkat fejtegeti az újcirkusz nyelvén. Az előadás alapjául egy 35 éves artista nő önvallomása, egy diktafonra rögzített dokumentumszöveg szolgált. A történet a fizikai és a lelki sérülések története: egy önvallomás, egy kórkép. Az élet áldozatai vagyunk vagy önmagunké? Ez a kérdés. És az, hogy miért megy az élet folyton a saját életünk ellen. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak rossz helyen vagyunk? – áll az előadás leírásában.

A premier dátuma: november 25. 20:00

Jegyeket pedig itt lehet vásárolni.

Boszorkányok a Gellérthegyen

Sétaműhely

Ismerd meg a Gellérthegy titkait! A túrázás szerelmeseinek és a történelem kedvelőinek egyaránt ajánljuk a Budapest tetején megtartott programot. A séta során megismerhetjük a vallási küzdelmek, boszorkányperek és a pogány örökség ide kapcsolódó történeteit. Megtudhatjuk, hogyan vált különböző szimbolikus küzdelmek terepévé, és egyben a közösségalkotás fontos helyszínévé is a hegy. Láthatjuk többek között a forráskutat a Gellért Hotel előtt, és megtudhatjuk, miért folyik belőle csapvíz, mellette a Sziklatemplomot, illetve a kelták áldózóhelyét is meglátogathatjuk.

A szeptember 27-én és október 24-én induló túrákra itt lehet jelentkezni.

Barabási Lab: Rejtett mintázatok

Albert-Laszlo Barabasi

Több hónapon keresztül látogatható Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató kiállítása a Ludwig Múzeumban. A Rejtett mintázatok című tárlat a nagyrészt Barabási tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának, fejlődésének nyomonkövetésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. A csúcstechnológia (adatszobrok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

A kiállítás tervei között szerepel olyan új, jelenleg is folyó kutatás bemutatása, mint a globális művészeti háló (Art Network) megjelenítése, amely a művészek és intézmények közötti kapcsolatokat ábrázolja. A virtuális és valóságos adatszobrok, valamint a kiterjesztett valóságot használó eszközök segítségével a térbe kilépő vizualizáció a megjelenítés új lehetőségeit kínálja a kutatóknak és az érdeklődőknek.

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében valósul meg, és 2020. október 10. – 2021. január 17. között látogatható a Ludwig Múzeumban.

007 Nincs idő meghalni

Novemberben végre megnézhetjük a legújabb James Bond-filmet is, amire több mint fél évet kellett várni. Az áprilisra tervezett bemutatót a koronavírus-járvány miatt kellett elcsúsztatni az ősz végéig. Szerencsére a rendezők gondoskodtak róla, hogy még nagyobb kedvvel üljünk be a 25. Bond-filmre, hiszen szeptemberben bemutatták a legújabb előzetest. Akcióból ezúttal sem lesz hiány, alig várjuk Daniel Craig és Rami Malek akciójeleneteit.

Magyar premier november 19-én a mozikban.

A figyelmetekbe ajánljuk