ember festmény előtt

Új, habókos restaurátor kollegina a Szépművészetiben?

Idén is folytatódik a nagy sikerű színházi produkció, a Textúra. A koronavírus-járvány növekvő esetszámai okán hozott intézkedések miatt az összművészeti előadássorozat november 10-én volt utoljára látható személyesen, de minden érdeklődő szerencséjére van alternatíva.


Titokzatos fényképet osztott meg a Szépművészeti Múzeum Instagram-oldala. Egy nem szokványos módon és pózokban dolgozó restaurátor, akinek történetét holnap már megismerhetjük. Új, habókos restaurátor kollegina? A Régi Képtár titokzatos múzsája? A Textúra online előadásán minden kiderül.

Mint ismert, idén ősszel hatodik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Textúra összművészeti előadássorozatot, amely során képzőművészet, irodalom, színház és zene találkozik egy térben és időben – a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásához, melyeket Székely Kriszta rendező vitt színre a kiállítóterekben neves színművészek előadásában.

Most, a Textúrák történetében először nem akadály,

  • ha messze vagy,
  • ha nem akarsz kimozdulni otthonról,
  • ha nem érsz rá
Mivel a múzeum az idei előadásokat a Textúrák történetében először online is streamelni fogja, így azok november 20-tól hely- és időkorlát nélkül mindenki számára elérhetők. Az irányváltást egyrészt a járványügyi helyzet tette szükségessé, másrészt a digitális technológiának köszönhetően már mindazok részesülhetnek a Textúra nyújtotta komplex élményben, akiknek eddig nem volt lehetőségük.

Mindezt az eszinhaz.hu oldalán tekinthetjük meg, de érdemes még ma utoljára élőben elmenni az előadásra.

A 120 perces produkciót kiváló hang- és képminőségben nézhetjük otthonról, sőt akár megállíthatjuk és vissza is nézhetjük.

A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid, 7-8 perces előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra- és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán, így a közönség semmiről nem marad le. Az Antik-, Egyiptomi-, Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a felújított Román csarnok is.

A freibergi dóm úgynevezett Aranykapuja

szepmuveszeti.hu

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei előadásokon egyrészt betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba, másrészt megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat. Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán.

A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híresluxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

Így néz ki a gyakorlatban:

További részletek a Szépművészeti Múzeum oldalán.

A figyelmetekbe ajánljuk