mogyoró

Az ételallergiák a felnőttek mintegy 5%-át, valamint a gyermekek 8%-át érinti, és ezek a számok pedig egyre magasabbak.


1. Tehéntej

A tehéntejallergia leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, különösen akkor, ha hat hónapos koruk előtt tehéntejfehérjét fogyasztottak. Ez az egyik leggyakoribb gyermekkori allergia, a csecsemők és kisgyermekek 2-3%-át érinti. Azonban 90%-ban hároméves korára kinövik a betegséget, így felnőtteknél sokkal ritkábban fordul elő.

A tehéntejallergia IgE ( immunglobulin E) és nem IgE formában is előfordulhat, de az IgE tehéntejallergia a leggyakoribb és potenciálisan a legsúlyosabb. Az IgE allergiás gyermekeknél vagy felnőtteknél a tehéntej fogyasztását követő 5-30 percen belül jelentkezik a reakció. Olyan tüneteket tapasztalnak, mint duzzanat, kiütések, csalánkiütés, hányás és ritka esetekben anafilaxia. A nem-IgE allergiának általában bélrendszeri tünete van, mint például hányás, székrekedés, hasmenés, valamint a bélfal gyulladása. A nem-IgE tejallergiát elég nehezen lehet diagnosztizálni, ugyanis a tünetek olykor intoleranciára utalhatnak.

2. Tojás

A tojásallergia a második leggyakoribb ételallergia a gyermekek körében. A tojásra allergiás gyermekek 68%-a azonban 16 éves korára kinövi az allergiáját. Érdekes módon lehetséges, hogy valaki a tojásfehérjére allergiás, de a sárgájára nem, és fordítva. Ennek oka, hogy a tojásfehérjének és a sárgájának fehérjéi kissé különböznek egymástól.

Természetesen, mint minden allergiánál, itt is az allergizáló ételt teljesen el kell hagynia a betegeknek, de nem biztos, hogy minden tojásból készült élelmiszerről le kell mondania. A tojás melegítése ugyanis megváltoztathatja az allergiát okozó fehérjék alakját. Ez pedig megakadályozhatja, hogy a szervezeted károsnak tekintse, vagyis kisebb valószínűséggel váltanak ki reakciót. Ettől függetlenül az allergia nem játék, így a kérdéses ételek fogyasztása előtt konzultálj az orvosoddal!

3. Diófélék (különféle diók, mandula, pisztácia, fenyőmag)

A diófélékre allergiás emberek allergiásak lesznek a diófélékből készült élelmiszerekre is, például a dióvajakra és -olajokra. Az orvosok pedig azt tanácsolják, hogy kerüljék az összes diótípust, még akkor is, ha csak egy vagy két fajtára allergiásak. Hiszen egy allergia növelheti annak kockázatát, hogy más diótípusokra is allergiás az illető. Néhány más allergiával ellentétben a diófélékre való allergia általában egy életre szóló állapot. És rendkívül súlyos is lehet, az anafilaxiával összefüggő halálesetek mintegy 50%-áért a dióallergia a felelős.

4. Mogyoró

A dióallergiához hasonlóan a mogyoróallergia is nagyon gyakori, és súlyos, sok esetben halálos allergiás reakciókat okozhat. A két állapotot azonban különállónak tekintik, mivel a földimogyoró hüvelyes növény. Bár a mogyoróallergia kialakulásának oka nem ismert, úgy gondolják, hogy azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordult, fokozottan ügyelniük kell. A mogyoróallergia a gyermekek 4-8%-át és a felnőttek 1-2%-át érinti.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk