3 ok, hogy megnézd a 13 okom volt utolsó évadát
Netflix

3 ok, hogy megnézd a 13 okom volt utolsó évadát

Június 5-én tért vissza legújabb és egyben utolsó évadával a Netflix egyik saját gyártású sikersorozata, a 13 okom volt. Szerintünk nem érdemes kihagyni, és azt is elmondjuk, miért.


A széria első két évadában a gimnazista Hannah Baker öngyilkosságának hátterét ismerhettük meg. A tinédzser lány 13 magnókazettára rögzítette az okokat, amelyek végül arra késztették őt, hogy véget vessen saját életének. Persze a 13 felvétel a második évad végére el is fogyott, a főszereplőt pedig kiírták a sorozatból – ekkor sokan el is kaszálták a szériát.

13 REASONS WHY Season 4 Official Trailer (2020) Dylan Minnette, Netflix Series HDwww.youtube.com

És bár valóban észlelhető minőségbéli romlás az utóbbi két évad során, a 13 okom volt továbbra is nagyon izgalmas, fordulatokkal teli tinidráma maradt. Persze sokan a (nagyon) megkérdőjelezhető témát feldolgozó Netflix-sorozatot tudatosan bojkottálják, mondván, nincs jó hatással a célközönségként megjelölt fiatal korosztály életére. A sorozat valóban olyan témákhoz nyúl, amelyek szenzitívek, ám pont ezért lehet mások szerint akár nagyon hasznos is: főként, ha akár gimnazista ismerőseinkkel, rokonainkkal együtt nézzük a sorozatot és közben beszélgetünk velük a látottakról.

Mutatjuk azt a 3 okot, amiért úgy érezzük az utolsó évadot sem érdemes kihagyni. Vigyázat, (talán) spoilerveszély!

1. Még mindig fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet

Drogfogyasztás, erőszak, fegyverviselés, rasszizmus, prostitúció vagy éppen nemi úton terjedő betegségek. A tinédzser korosztály is előbb-utóbb találkozik ezekkel a témákkal, és jó, ha tudják, milyen veszéllyel járhatnak: a sorozat ezeket hitelesen ábrázolja.

Mindezt ráadásul úgy, hogy aktuális tud maradni. A 13 okom volt folyamatosan a közelmúlt közéleti eseményeire reflektál – ilyen volt például az évad közepén az egyik jelenet, amikor az iskolarendőr két összeverekedő fiú közül, csak az egyiküket, a latin-amerikai Diegot tartóztatja le.

De plusz pont jár a készítőknek azért is, mert nem féltek olyan kényes témákban „megszólalni" mint a gyermekprostitúció, vagy épp a szexuális úton terjedő betegségek – utóbbi talán a legfelkavaróbb az egész évad során, hiszen a 4 évad alatt legnagyobb karakterfejlődésen átesett Justinról kiderül, hogy hajléktalanként és drogfüggőként egyéb lehetőségek híján szexuális szolgáltatásokat nyújtott. Ám mindennek végül az lett az eredménye, hogy HIV-fertőzött, majd AIDS-es lett. Mindez azért fontos, mert a Brandon Flynn által megformált karakter semmiféle stigmát nem kapott emiatt.

2. Színészi munka

Természetesen a 13 okom volt színészgárdájának átlag életkora valahol 22 év körül mozog, így szinte valamennyiüknek ez az első igazán komoly szerepe. Azt gondolhatnánk, hogy egy csapat szinte kizárólag kezdő színészekkel feltöltött tinidrámát nézve nem kapunk minőségi sorozatélményt, ez azonban közelében sincs az igazságnak. Dylen Minnette, Alisha Boe, Miles Heizer vagy épp Brandon Flynn generációjuk nagy színészei lehetnek idővel. És talán még azt sem túlzás állítani, hogy egy-kettőjükkel még nagyobb díjátadókon is találkozni fogunk.

3. Senki nem születik rossznak

Ez pedig talán a legnagyobb tanulság a sorozatot nézve. Egy tinédzserdrámához illően a 13 okom volt is tele van hősökkel és antihősökkel. Ám ahelyett, hogy az utóbbi csoportot csak negatív karakterekként mutatnák be nekünk, a készítők folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy ezek a szereplők is emberek, tetteik hátterében pedig mindig valami olyan tényező áll, amiért hőseinket adott esetben megsajnálhatjuk vagy támogathatjuk. Senki nem születik rossznak, ahogy jónak sem. Ám akárki is lesz belőlünk, mindig van lehetőségünk változtatni, ehhez pedig nagy segítség lehet környezetünk támogatása.

A figyelmetekbe ajánljuk