Egy fekete-szürke fejhallgató

Ezek a legjellemzőbb zenehallgatási szokásaink

Az Aarhusi Egyetem és a Royal Academy of Music Aarhus/Aalborg kutatótriója a Spotify felhasználók zenehallgatási szokásait vizsgálta.

Az elmúlt évtizedek során a zenehallgatás módja a technológia fejlődésével párhuzamosan változott, a fonográftól a magnókazettákig, a CD-kig és mostanra a digitális lejátszókig. A kutatók a szóban forgó tanulmányban a Spotify előfizetőinek zenehallgatási szokásaira voltak kíváncsiak, akik többnyire okostelefonjukat használva hallgatnak zenét. Annak érdekében, hogy többet megtudjanak, több mint 2 milliárd adatpontot szereztek be és elemeztek a streaming szolgáltatásból.

A kutatók azonosítottak egy mintázatot, miszerint a Spotify-felhasználók különböző, de meghatározott időblokkokban hallgattak zenét. Öt ilyen időblokkot találtak: reggel, délután, késő este, éjszaka és hajnaltól kora reggelig. Természetesen nem mindenki ugyanazokat a zeneszámokat hallgatta, sőt, még csak nem is ugyanazt a műfajt, de volt más figyelemre méltó minta is.

Az emberek jelentős része például reggelente először alacsonyabbra állította a hangerőt, majd a délelőtt előrehaladtával feljebb tekerték azt. Ezután a legtöbben magas hangerőn hallgatták a dalokat egészen addig, amíg el nem érték az éjszakai blokkjukat. Azt is megállapították, hogy a felhasználók által hallgatott zene tempója napközben lassú volt, de estére felgyorsult.

A kutatók egy olyan kísérletet is végeztek, amelynek során 89 önkéntes zenelejátszási szokásait követték nyomon.

A kísérlet adataiból kiderült, hogy a felhasználók nagyobb valószínűséggel hallgatták a saját maguk által készített lejátszási listákat, mint a Spotify algoritmusai által létrehozott „playlisteket".


Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk