hanglemez lejátszása
Unsplash/Austin Loveing

Mozart zenéje csökkenti az epilepsziás rohamok számát

Egy torontói kórházban egy éven át kísérleteztek, keverőprogramot is használtak.


Régóta ismert tény: Mozart zenéje jó hatással van növényre, állatra, emberre – már magzatkorukban is érdemes az utódainkkal Mozartot hallgattatni. Azt is régóta tudjuk, hogy bizonyos betegségek esetén – vagy éppen a megelőzés során – a zenehallgatás általánosságban is gyógyírként szolgálhat.

Mozartra ez különösen igaz. A legújabb, torontói kutatás pedig megerősítette, hogy a zenetörténelem egyik legnagyobb alakjának művei az epilepsziás rohamok gyakoriságát is csökkentik.

A gyógyító mű és a kevert verzió

Egy-két évtizede már vizsgálják a Mozart-zenék és a rohamok közötti összefüggést, most a 448-as Köchel-jegyzékszámú D-dúr kétzongorás szonáta hatását kontrollzenével vetették össze a bizonyításhoz. A kontrollzenét az eredeti Mozart-muzsika keverésével alkották meg, véletlenszerűen mixelt elemekkel, a ritmikusság elhagyásával.

Egy éven át tizenhárom beteget vizsgáltak, a páciensek egy részével előbb a Mozart-szonátát hallgattatták, majd a kevert zenét, a páciensek másik részénél fordított sorrendet alkalmaztak. A szonáta napi hallgatása során a rohamok számának csökkenését figyelték meg.

A kutatásokat tovább folytatják, több beteggel.

(Forrás: senior.hu, Wiley Online Library)


A figyelmetekbe ajánljuk