virtuális valóság

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.


Dr. Susan Persky és Dr. Alison Jane Martingano dolgozták ki azt az öt pszichológiai előnyt, melyet a virtuális valóság (VR) technológiájának köszönhetünk.

Ezekből az első a finommozgások rögzítése. A VR szemüveg ugyanis olyan apró mozgásokból képes adatokat kinyerni, melyek precízebbek bármely megfigyelésnél, és amelyek remekül egészítik ki a verbális adatokat. A nézés, testtartás, szociális interakciók mind-mind ide tartozhatnak. A pszichológiai tesztek nem képesek erre.

Egy másik pszichológiai előny a hihetetlenül reális képek nyújtása. Ezek révén a VR szemüveg viselője azt hiheti, a valóságot látja. Ez segíthet többek között a függőségek leküzdésében. Egy alkoholfüggő például megfigyelheti egy kocsma részleteit és rájöhet azon hívóingerekre, amelyek elindítják sóvárgását.

A virtuális valóság ezek mellett képes megvizsgálni, hogyan viselkednénk különböző szituációkban. Egy kísérletben azt tesztelték vele, milyen orvosi kommunikációs stílusra reagálnak együttműködően a betegek. Azt találták, hogy az orvos neme, bőrszíne, kora, súlya mind-mind befolyásolhatják a kooperációt.

A szimuláció abban is segíthet, hogy más emberek bőrébe bújjunk, így empátiát is fejleszthetnek vele a szakemberek.

A VR előnye ezek mellett az, hogy bárhol használható, nem helyhez kötött. A virtuális valóságon belül olyan emberek találkozhatnak, akik fizikailag távol vannak, így köthetnek új barátságokat is például.

A virtuális valóságban rengeteg potenciál rejlik, jelentősen hozzájárulhat az emberismerethez.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk