Kiderült, hol a legdrágább a sör: világtérkép készült az országok sörárairól

Kiderült, hol a legdrágább a sör: világtérkép készült az országok sörárairól

Sok minden kiderül a sörfogyasztási szokásokból, és a dolgunkat is megkönnyítheti.


Utazás előtt legtöbben szeretnek kutatómunkát végezni azzal kapcsolatban, hogy milyen árakra számíthatnak az adott országban. Nem meglepő módon az egyik legkeresettebb téma a különböző gasztronómiai élmények árlistája. Erre a problémára nyújt megoldást a Expensivity sörár-térképe, ami 58 ország legismertebb 330 ml-es söreit veti össze, hogy a helyszínen ne érjen kellemetlen meglepetés az itallapot böngészve.

A söröket a szupermarketek, szállodák és vendéglátóhelyek árainak átlagával számolták ki, dollárban. Ebből az derül ki – nem túl meglepő módon –, hogy a világon Katarban sörözhetünk a legdrágábban: átlagosan 11,26 dollárért (nagyjából 3300 forint).

Ennek köze van az arab országok szigorúbb szeszfogyasztási szokásaihoz, illetve, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előtt az alkoholimportra 100 százalékos adót kell fizetnie az országnak. A listán a következő országok: Jordánia, Kína, Franciaország, Svájc, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia és Szingapúr.

Az érme másik oldalán – ahol már borsos árak nélkül sörözhetünk – Dél-Afrika található: itt átlagosan 1,68 dollárért (nagyjából 497 forint) már hozzájuthatunk egy üveghez. Ezután Ukrajna, Argentína, Bosznia és Hercegovina, Ghána, Tunézia, Grúzia, Észak-Macedónia, Chile és Csehország következik.

A térképről kiderül az is, hogy hol fogyasztják előszeretettel a folyékony kenyeret, illetve mennyit költenek rá. Nem túl meglepő módon az élen Csehország áll, ahol egy ember évente 468 egységnyit iszik. Ám a legtöbbet a németek költenek rá: közel 2000 dollár megy el az országban egy embernél – írja a matadornetwork.com.

A figyelmetekbe ajánljuk