Elkészítették a világ legkisebb technológiai eszközét

Izraeli kutatók megalkották a világ legkisebb, csupán két atomnyi vastagságú technológiai eszközét.A Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) tájékoztatása alapján a vadiúj technológia segítségével a jelenleg ismert legvékonyabb egységben, a természet legstabilabb és leginertebb (környezetével kémiai reakcióba nem lépő) anyagaiban lehetünk képesek információt tárolni

– írja az MTI.

A kutatók a világ egyik legelismertebb tudományos lapjában, a Science-ben közölték le a felfedezéssel kapcsolatos tanulmányukat. Ebben kifejtik, hogy elsősorban a jövőben megjelenő elektromos eszközöket kívánják fejleszteni sűrűség, sebesség, energiahasználat és hatékonyság szempontjából.

A mostani innovatívnak számító eszközökről azt érdemes tudni, hogy rendkívül kis méretű kristályokból tevődnek össze, ezek körülbelül egymillió atomból állnak, amelyek 100 atomnyi szélesek, vastagok és hosszúak.

A felfedezés elsősorban azért számít úttörőnek, mert a szakemberek a tudomány történetében először lennének képesek a kristályos eszközök vastagságát két atomnyira csökkenteni.

Szerkesztette: Bódis Tamás

A figyelmetekbe ajánljuk