a boing 747-es, vagyis a Jumbo Jet
Ramon Kaig/Unsplash

Videókkal búcsúzzunk a világ leghíresebb repülőjétől!

Nagy színészek között igazi filmcsillag lett a Jumbo, vagyis az Ég királynője. A hátán vitte az űrrepülőket.


A repülés történetének talán leghíresebb gépét, a hetvenes évek nagy repülős filmjeinek – többek között a filmcsillagok sorával forgatott Airport-filmek – főszereplőjét 2022-től nem gyártják tovább és nem is vesz fel újabb rendelést a Boeing. Az airportal.hu cikke szerint Ötvenhárom év után így leáll a csodálatos, emeletes, púpos 747-es, vagyis a Jumbo Jet gyártása.

1970-től kezdve, miután kereskedelmi forgalomba állt, a Jumbo szerethető külsejével és a gigantikus méreteivel is nagy kedvenc lett. Természetesen az sem volt mindegy, hogy jelentősen megnőtt vele egy-egy járaton az utasok száma, ami nagyban csökkentette a jegyárakat. Az első példányok 366 embert tudtak befogadni, a későbbiek 100-al többet. A 747-es világcsúcsát e téren csak 2007-ben sikerült megdönteni az Airbus A380-nal.

A Jumbo elévülhetetlen érdemeket szerzett a NASA űrrepülőinek történetében, szó szerint a hátán vitte őket.

Space Shuttle Enterprise 1st Test Flight

Az Ég királynőjének becézett Jumbo és az egész légiközlekedés életében a koronavírussal kialakuló világjárvány rendkívül súlyos gazdasági károkat okozott. Bár tavaly úgy becsülték, 2037-ben is még 175 Jumbo állhat forgalomba, jelenleg két havonta egy Jumbót gyártanak. Ezt a rátát egyelőre nem is csökkentik tovább. Az elmúlt fél évszázadban több mint 1500 Jumbo készült el, 416 most is szolgálatban van.

Boeing 747: A Jumbo-korszak (Ep 124.)


A figyelmetekbe ajánljuk