beige cathedral city view

Valencia

Valencia az első város a világon, ami mérni kezdi turisták vízfogyasztását

A spanyol város új szintre emeli a vízvédelmet, turisztikai szempontból próbálva fenntarthatóbbá tenni azt.


Valencia azt a célt tűzte ki 2025-re, hogy környezetvédelmi szempontból fenntartható várossá váljon, ennek részeként pedig tanulmányt készíttetett a vízfogyasztásról. A város elfogadott egy egységes karbon-lábnyom standardot, amit próbál tartani, úgyhogy felmérte a város vízfogyasztását kihasználtság szempontból.

A spanyol város az egyik legjobb, 87%-os hatékonyságú kihasználtsággal büszkélkedhet Európában, ami a közfogyasztást illeti a lakói részéről. A problémák inkább a turistáknál kezdődnek, akiknél igencsak sok pazarlás és az átlagosnál jóval nagyobb karbonlábnyommal rendelkeznek fejenként.

Vizsgálták a turisták sima vízfogyasztását is, de a különböző, főleg turistáknak fenntartott létesítményeket is beleszámították, mint az éttermek, vagy éppen a sétahajók. Vagyis azokat az iparágakat is mérték, amiket főleg turisták használnak, ezek alapján pedig megfelelő szabályozásokat is tudnak hozni hatékonysági szempontból.

Egyenként nem tudják nyilván követni a turistákat, hogy pazarolják-e nyakra-főre a vizet, mintha nem lenne holnap, de tudják valamilyen módon szabályozni azokat a helyeket, amik bőven meghaladják a megfelelő vízhasználat mértékét a számtalan, a városba érkező turista miatt. A cél az, hogy a turisták vízkihasználtsága is hatékony legyen a város számára.

(Forrás: TravelDailyMedia)


A figyelmetekbe ajánljuk