blue and white plastic bottle

Beoltott nőknél csaknem egy nappal később jött meg a menstruáció, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást, de egy kutatás szerint nem kell tőle megijedni.


A COVID-19 ellen beoltott nőknél csaknem egy nappal később jött meg a menstruáció, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást, derült ki egy amerikai kormány által finanszírozott tanulmányból, amelyet csütörtökön ismertettek. A vérzés napjainak számát azonban nem befolyásolta a közel 4000 személyen végzett kutatás szerint. A hatások csekélyek és várhatóan átmenetiek, szóval mindenki megnyugodhat, aki változást észlel.

A tanulmány segíthet továbbá ellensúlyozni a témával kapcsolatos oltásellenes félretájékoztatást, amely a közösségi médiában burjánzik. A menstruációs ciklus hosszának enyhe növekedése klinikailag nem jelentős. A Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Szövetség minden nyolc napnál kisebb változást normálisnak minősít. A menstruációs ciklusok általában körülbelül 28 napig tartanak, de a pontos időtartam nőnként, valamint az egyén életén belül is változik. Stresszes időszakokban is változhat. Tanulmányukhoz a tudósok egy termékenységkövető alkalmazás anonimizált adatait elemezték 18 és 45 év közötti, hormonális fogamzásgátlást nem alkalmazó nők körében.

Mintegy 2400 résztvevőt oltottak be, a legtöbben Pfizert (55 százalék) kaptak, aztán Moderna (35 százalék) és Johnson & Johnson (7 százalék) a sorrend. Mintegy 1500 oltatlan nőt is bevontak összehasonlításként. A beoltott csoportban az adatokat az oltás előtti három egymást követő ciklusból és további három egymást követő ciklusból gyűjtötték, beleértve azt a ciklust vagy ciklusokat, amelyben az oltás történt. Az oltatlanok esetében hat egymást követő ciklusból gyűjtöttek adatokat.

A beoltott és a be nem oltott csoport összehasonlításakor az első vakcinaadag átlagosan 0,64 napos, a második adag pedig 0,79 napos ciklushosszabbodással járt együtt. A változás hátterében az immunrendszer vakcinára adott válasza állhat. A kutatócsoport most azt reméli, hogy további adatokat gyűjthetnek a beoltott nők későbbi ciklusairól, hogy megerősítsék a hosszú távú visszatérést a kiindulási szintre, és a vizsgálatot globálisan kiterjeszthetik, hogy különbséget tudjanak tenni az egyes vakcinamárkák hatásai között.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk