üzenet a palackban

Izgalmas kérdéseket rejteget a legrégebbi palackban talált üzenet

2018-ban egy 1886-ból származó palackban lévő üzenetet találtak félig eltemetve egy ausztráliai nyugati part homokjában.


Tartalma alapján a 132 éves palack több mint egy évszázadot töltött úszással, mire felfedezték csaknem 950 kilométerre eredeti helyétől, amely egy hajó volt az Indiai-óceánon.

A feltekert üzenettel ellátott régi ginpalackot Tonya Illman tengerparti látogató 2018 januárjában találta meg, 50 méterre a partvonaltól, a Wedge-sziget vízjelénél.

Annak ellenére, hogy hiányzott a parafadugó, meglepő módon mind az üveg, mind pedig a tartalma nagyrészt sértetlen volt.

A palackban hagyott üzenet egy német kísérlet része volt, melyet 1864 és 1933 között folytattak az óceán áramlatainak feltérképezésére.

Ez idő alatt több ezer palackot dobtak le német hajókról. Mindegyik tartalmazott egy cédulát, amelyen megjelölték a dátumot, a hajó pontos koordinátáit, a hajó nevét, kikötőjét és az útvonalat.

A jegyzet másik oldalán egy kérdőív volt, mely alapján válaszolni kellett arra, hogy mikor és hol találták meg az üveget. Ezután vissza kellett küldeni a papírt a hamburgi Német Haditengerészeti Obszervatóriumba, vagy a legközelebbi német konzulátushoz.

A 2018-as cédulán a következő információkat találták:

  • Ezt az üveget egy hajóról dobták június 18-án
  • 86 86A 32 ° 49 'déli szélességi fokon és 105 ° 25 'hosszúsági fokon a Greenwich East-től
  • Feladó: Paula
  • Elsfleth kapitány
  • Útja: Cardifftól Macassarig

A Nyugat-Ausztrál Múzeum megerősítette, hogy egy Paula nevű hajó hajózott akkoriban a megjelölt útvonalon.

Mi több, egy németországi levéltári kutatás során megtalálták Paula eredeti meteorológiai feljegyzéseit, melyben a kapitány 1886. június 12-én hagyott egy bejegyzést, amely rögzítette, hogy egy sodródó palackot dobtak ki a hajó fedélzetéről.

A dátum és a koordináták pontosan megegyeznek a palack üzenetében találtakkal.

A kísérlet részeként a német hajókról leadott több ezer palack közül ez a felfedezés a hatszázhatvanharmadik. Ez a mai napig a legrégebbi palacküzenet. Az előző rekordbirtokos 108 éves palackot talált, amely része volt egy hasonló, Nagy-Britanniában zajló kísérletnek.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk