Szakértők próbálják értelmezni azt a rejtélyes levelet, amelyet egy kanadai tengerparton találtak meg – az üzenet feltehetően egy fiatal utastól származik, aki 1912-ben a Titanic fedélzetén utazott.


A Rimouski-i Québeci Egyetem (UQAR) kutatói elárulták, hogy egy New Brunswick-i család még 2017-ben talált egy palackba zárt üzenetet a Hopewell Rocks strandon, a Fundy-öbölben.

Ezt követően átadták az egyetemnek, hogy vizsgálják meg, és egy nemrégiben kiadott sajtóközlemény szerint egy multidiszciplináris csapat jelenleg is dolgozik a válaszok megtalálásán.

A titokzatos levél 1912. április 13-án keltezett, pontosan egy nappal a Titanic elsüllyedése előtt. A francia nyelvű irományt egy Mathilde Lefebvre nevű 13 éves lány írta alá.

Ezt állt a levélben:

„Ezt az üveget az Atlanti-óceán közepén a tengerbe dobom. Néhány nap múlva érkezünk New Yorkba. Ha valaki megtalálja, szóljon a Lefebvre családnak Liévinben."

Maxime Gohier professzor szerint ez az üveg lehet az első Titanic-lelet, amelyet az amerikai partokon találtak.

A fiatal Mathilde harmadosztályú utas volt a híres hajón édesanyjával, Marie Daumont-val és három testvérével. Feltehetőleg az apjához, Franck Lefebvre-hez akartak csatlakozni New Yorkban, aki 1910-ben négy gyermekükkel együtt elhagyta Franciaországot, hogy Amerikában próbáljon szerencsét.

A levél tanulmányozása még folyamatban van, és az UQAR közölte, hogy más szakemberek bevonását tervezi, hogy egyes szempontokat mélyebben megvizsgáljanak.

A kutatók tanulmányozták a palack, a parafa, a papír és a tinta összetételét, valamint az áramlatokat és az eróziós folyamatokat, amelyek a palack zátonyra futásához és eltemetéséhez vezettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy az üveg és a benne lévő levél nem összeegyeztethetetlen a dátummal, de még mindig maradt jó pár megoldásra váró kérdőjel. A legfurább az, hogy miért különbözik az írás az akkoriban a francia iskolásoknak tanított stílustól.

(Ladible)

A figyelmetekbe ajánljuk