4 meglepő szabály az európai utakról, amire érdemes odafigyelni

4 meglepő szabály az európai utakról, amire érdemes odafigyelni

Habár számunkra a zéró tolerancia és a különféle hazai szabályok egyáltalán nem szokatlanok, vannak olyan országok, ahol egy-két sör simán belefér, és furcsán néznek szokásainkra. De mik azok az előírások, amik minket lephetnek meg Európában? Íme!


Az autó alatt gyerek. Gyerek?!

Akár rövid útra, akár hosszabb útra készülünk, Dániában törvényileg kötelező mindenkinek indulás előtt ellenőrizni a jármű motorját. Ez még talán kevésbé szokatlan, azonban van egy furcsa szabályuk is. Ugyanis törvény írja elő, hogy indulás előtt ellenőrizni kell, nincs-e gyermek, esetleg állat az autó alatt.

Olvasd el ezt is!Road tripre fel! – az 5 legjobb autós utazás Európában idén nyárra

Tiszta autó, tiszta lelkiismeret

Bizonyos országokban, ahogy hazánkban is, a műszaki ellenőrzés elengedhetetlen. Ám Bulgáriában és Fehéroroszországban nem csak a törőtt lámpáért vagy a nem megfelelő kipufogóért nézhetnek ferde szemmel. Ezekben az országokban ugyanis illegális a koszos autó vezetése. Akár piszkos rendszámtábláról, esetleg koszos ablakokról legyen is szó, járművek tisztán tartásáról mindenkinek gondoskodnia kell.

Semmi nasi és vízívás

Magyarországon a zéró tolerancia természetes dolog, de mi a helyzet a szimpla vízivással? Cipruson még az is tilos, ha vezetés közben tesszük. Az országban teljes mértékben megtiltották a járművezetőknek, hogy vezetés közben egyenek vagy igyanak. Ez pedig még az olykor sürgős vízivásra is vonatkozik.

Tűzoltó készülék?

Olyan országokban, mint Belgium, Svédország, Dánia és Norvégia, kötelező, hogy mindig legyen tűzoltó készülék az autóban. Észtországban autózva pedig arra kell ügyelnünk, hogy mindig legyen nálunk fa- vagy műanyagtömb, amit az autó kerekei alá tehetünk, hogy megakadályozzuk a hátrafelé gurulást.

Ez is érdekelhet: Két keréken a világ körül: 5+1 város, ami tárt karokkal várja a bicikliseket

Pótszemüveg!

Amennyiben Franciaországba, Spanyolországba, esetleg Svájcban járunk és szemüvegesek vagyunk, kötelező, hogy az autóban legyen még egy pótszemüveg. Amennyiben valaki az extraszemüveget nem tudja felmutatni a közúti ellenőrzés során, komoly bírsággal is szembe nézhet.

A figyelmetekbe ajánljuk