éjszaka tó hold erdő

Ne merészkedj a közelébe! – a legveszélyesebb tavak a világon

A tavak általában nyugalmat árasztanak, és lehetőséget nyújtanak a hűsítő vízben való megmártózásra. Azonban nem mindegyik tó ennyire ártatlan és biztonságos, sőt, valamelyiknek még a közelébe sem érdemes merészkedni.


Forró-tó (Boiling Lake)

forr\u00f3-t\u00f3 boiling lake

Shutterstock

Ha Dominikán jársz, soha ne próbálj meg megmártózni a Forró-tóban. Miért? Talán már a neve is elég beszédes. A tó rendkívül forró, a hőmérséklete elérheti akár a 91 Celsius-fokot is. Ez pedig elég tüzes ahhoz, hogy harmadfokú égési sérülést okozzon, akkor is, ha pár másodpercig tartózkodik benne az ember.

A tó alatt egy forró magma található, amely ugyan teljesen el van merülve, de aktívan melegíti a vizet.

Ez is érdekelhet: Ez a világ 10 legveszélyesebb városa

Laguna Caliente

Shutterstock

A Laguna Caliente spanyolul forró lagúnát jelent. Forró és veszélyes, ám amellet, hogy tomboló láva veszi körül, a tó maga is rendkívül savas, és időnként kitör. A víz bizarr látványa, állandóan változó színe pedig elég ahhoz, hogy biztosan el vegye az ember kedvét attól, hogy belemerészkedjen.

Viktória-tó

Shutterstock

Tanzánia, Uganda és Kenya lakosai jól ismerik a Viktória-tó rejtélyét, amely kemény viharokat és kiszámíthatatlan időjárási viszonyokat él át.

A szokatlan időjárás jó néhány halász életét követelte. Előfordulhat, hogy a halászok teljesen nyugodt körülmények között indulnak útjukra, ám amikor már messze vannak a parttól, hirtelen óriási vihar támad. A térségben nincsenek megbízható időjárás-jelentőszolgálatok, amelyek figyelmeztetnék a helyieket a közelgő veszélyre. A jelentések szerint évente 5000 ember hal meg a tavon. A magas halálozási arány miatt pedig a Viktóriát a világ legveszélyesebb tavaként tartják számon.

Ez is érdekelhet: 5 európai város, ami télen mutatja a legszebb arcát

Vosztok-tó

A Vosztok-tó egy szubglaciális (jégfelszín alatt húzódó) tó, amely az Antarktiszon található. 2012-ig, amíg át nem törték a tó feletti jégpajzsot, a Vosztok-tó mintegy 14 millió évig rejtőzött a fagyos kontinens gleccserei alatt. Rendkívül hideg hőmérséklete és magas gázkoncentrációja miatt értelemszerűen az emberek képtelenek benne úszni.

De más élőlények is aligha maradhatnának életben benne, kizárólag csak az extremofil lenne képes rá.

A figyelmetekbe ajánljuk