magyar útlevél

Ismét a legjobbak között a magyar útlevél – itt a teljes lista!

A geopolitikai helyzet idén is átvariálta kicsit a rangsort.

A Henley Passport Index minden évben rangsorolja az útlevelek „erősségét".

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapuló felmérés a világ összes útlevelét aszerint rangsorolja, hogy azzal hány célállomásra lehet elutazni előzetes vízum nélkül

A tavalyi rangsorról már mi is beszámoltunk, amit a koronavírus okozta lezárások különösen érdekessé tett. Akkor Magyarország a kilencedik helyen végzett, amit a 2022-es rangsorban is sikerült megtartani, mivel 182 országba utazhatnak a magyar állampolgárok vízummentesen.

Az index élén idén is Japán áll. Az ország már régóta vezeti a listát, mivel egy japán útlevéllel 193 országba látogathatnak el az állampolgárok vízummentesen. Japánt Szingapúr és Dél-Korea követi 192 országgal.

A listának idén is van geopolitikai árnyalata. Idén például Oroszország a szankcióknak, utazási tilalmaknak és korlátozásoknak köszönhetően jócskán visszaesett. Az ukrán útlevelek eközben feljebb kerültek a táblázatban, mivel az országok igyekeztek biztonságos menedéket nyújtani a menekülteknek. Ukrajna a 35. helyen áll a listán, míg Oroszország csak az 50. helyet foglalja el.

A leggyengébb útlevél ismét Afganisztáné. Az afgánok mindössze 27 országba látogathatnak vízum nélkül. Az iraki és a szíriai útlevelek hasonlóan rosszul állnak.

A legerősebb útlevelek 

  1. Japán, 193
  2. Szingapúr, Dél-Korea, 192
  3. Németország, Spanyolország, 190
  4. Finnország, Olaszország, Luxemburg, 189
  5. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország, 188
  6. Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság, 187
  7. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok, 186
  8. Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország, Málta, 185
  9. Magyarország, 183
  10. Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, 182
A 2022-es teljes listát ide kattintva lehet megtekinteni.

(Time Out)


A figyelmetekbe ajánljuk