7 hely a világon, ahová soha nem fognak beengedni bennünket

7 hely a világon, ahová soha nem fognak beengedni bennünket

A turizmus fellendülése okán a kíváncsi utazók szinte bárhová eljuthatnak, az alábbi cikkben azonban 7 olyan helyet mutatunk be, ami teljesen el van zárva a külvilág elől.


A japán Ise nevű település nagyszentélye egy kiemelten fontos hely a sintó vallás számára, mivel Amaterasu, a nap és a világegyetem istennője tiszteletére épült. Érdekesség, hogy a belső szentély, a Naiku, egyetlen szög beverése nélkül épült. Még érdekesebb, hogy ezt a templomot 20 évente újjáépítik, a halál és az újjászületést reprezentáló sintó eszméjének megfelelően. Minden alkalommal, amikor újjáépítik a szentélyt, továbbra is a fa kötési technikát alkalmazzák, és soha nem használnak szögeket.

Annak érdekében, hogy a hely szent maradjon, csak papok és a japán császári család tagjai járhatnak oda. Mindenki más kívülről, egy fakerítésen át nézheti meg a templomot.

Surtsey a világ egyik legfiatalabb szigete, amely egy 1963 és 1967 között tartó vulkánkitörés következtében jött létre. Napjainkban már csak tudományos célokra használják. A kutatócsoportok kivételével minden turistának tilos a szigetre látogatni, mert a tudósok a vizsgálatok során azt szeretnék megérteni, hogyan alakulnak ki az ökoszisztémák emberi befolyás nélkül.

Ez is érdekelhet: Ez Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke – egy magyar is a listán

A Chichen Itza a világ egyik legnépszerűbb turistalátványosságának számít. Utazók milliói látogatnak el ide minden évben, hogy megcsodálják a gyönyörű maja piramist. Azonban a közelmúltban bevezetett szabályok miatt napjainkban szigorúan tilos felmászni rá.

A tilalmat azután adták ki, hogy 2006-ban egy nő lezuhant a piramisról leereszkedés közben.

A Tiltott szigetként is ismert Niihaut Elizabeth Sinclair, egy skót farmer és ültetvénytulajdonos vásárolta meg még 1864-ben, és azóta a leszármazottai magántulajdonában van.

1952-ben a Hawaii-szigeteken gyermekbénulás-járvány tört ki, és a betegség terjedésének megakadályozására a sziget elhagyására, illetve a szigetre való belépésre vonatkozó tilalmat rendeltek el. Szerencsére senki sem betegedett meg Niihau-n, és ma már csak körülbelül 170 ember él itt. Ahhoz, hogy valaki beléphessen, külön engedélyt kell szereznie.

Poveglia egy kis sziget Velence és a Lido között. A múltban pestis karanténállomásként működött, és több mint 160 ezer fertőzött ember élte le itt utolsó napját.

Egyes jelentések szerint a sziget talajának 50%-a emberi maradványokból áll. Emellett a hely később egy elmegyógyintézetnek adott otthont. Ezt egy idő után bezárták, és de Povegliára még mindig szigorúan tilos belépni.

Az ókorban az emberek nem mertek bemenni a törökországi Hierapolisban található Plútó Kapujába, mert úgy gondolták, hogy az egy nagyon veszélyes hely. Az ókori történetíró, Sztrabón szerint senki sem jött ki onnan élve.

Mindenki meglepetésére a Plútó-kapu mesét 1965-ben a tudósok megerősítették. A CO2-koncentráció mérése után megállapították, hogy éjszaka, amikor a hőmérséklet csökken, és a CO2 nehezebbé válik a levegőnél, valamiféle tavat képez a Kapu alján. Hajnalban a koncentráció eléri a csúcspontját, és minden élőlény az életét kockáztatja, aki oda merészkedik. Nappal azonban a hely biztonságosabbá válik, mert a nap eloszlatja a gázt.

Mivel az Egyesült Államok aranytartalékainak nagyobbik fele itt található, a Fort Knoxot gyakran a világ legjobban őrzött helyeként emlegetik.

A legérdekesebb infó az, hogy még a személyzet egyetlen tagja sem férhet hozzá a páncélteremhez. A bejutáshoz több kombinációt kell ismerniük, de minden alkalmazott csak egyet ismer közülük, így csak a kollégáik segítségével tudnak belépni a páncélterembe. Emellett, mivel az épület betonnal bélelt gránitból készült, és acéllal van megerősítve, bármilyen külső támadásnak ellenáll.

Forrás: The Travel

A figyelmetekbe ajánljuk