Memento Park

Ez Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke – egy magyar is a listán

A 10. születésnapját ünneplő 7 Legveszélyeztetetteb Program nevű európai kezdeményezés döntőbizottsága nyilvánosságra hozta azon örökségi helyszínek listáját, amelyről úgy gondolja, hogy mindenképp meg kell őrizni azokat az utókornak. Ezt a meggyőződésüket pedig egy örökségvédelmi támogatással is alátámasztják.


Kortrijk első vasútállomását 1944-ben lebombázták. Az állomás újjáépítése az Expo 58 stílusát követte, amely a neoklasszikus és a kortárs elemek közötti „vitát" helyezi előtérbe. Most azonban le akarják bontani, hogy helyet csináljanak egy új állomásnak. A helyi közösség azonban felszólalt a bontás ellen, és az építészeti műemlék fenntartható fejlődéséért száll síkra.

Csakvinji erőd (Zugdidi, Grúzia)

A Zugdidi városában található Csakvinji erődöt a Kr. e. 2. és 5. század között építették, és egészen a 18. századig használták. Az erőd több mint két évszázadon át elhagyatottan állt, és az időjárás viszontagságainak is rendszeresen ki volt téve.

A nemzeti jelentőségű műemlék szükséges megmentése a régió fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődésének katalizátoraként is működne.

A Partizán emléktemető a Balkán egyik legnagyobb antifasiszta emlékműve. Az 1965-ben Mostar városában épült temetőben mintegy 700 sírkő található, amely a jugoszláv partizánmozgalom szabadságharcosai előtt állít emléket.

Mivel az emlékmű megítélése meglehetősen kettős, 2022 júniusáig többször is megrongálták azt. A szakértők szerint a temetőnek egy sürgős felújításon kellene átesnie.

Ez is érdekelhet: 5 lenyűgöző brutalista épület, amit érdemes egyszer felkeresni

Nővérek Háza épületegyüttes (Kleinwelka, Németország)

A 18. század közepén épült Nővérek Háza Együttes Kleinwelka egykori morva településén található Szászországban. A település azonban a 20. századra szinte teljesen kiüresedett.

A bérlők az alacsony lakhatási színvonal miatt kezdtek elköltözni, és az azóta az elhagyott épületek pusztulni kezdtek. A helyreállítás azonban megfordíthatná ezt a negatív tendenciát.

Az 1993-ban megnyitott Memento Park nem csupán egy történelmi múzeum, hanem egy oktatási központ és egy művészeti akcióterület is egyaránt. Az itt található szobrok az 1945 és 1989 közötti kommunista időszak ideológia szimbólumai voltak.

A parkot 2007 óta egy gazdasági szervezet működteti és tartja fenn, egy közhasznú alapítvány támogatásával. Az üzemeltetők vállalják az általános karbantartást, de a bevétel nem elegendő a szakszerű állagmegőrzésre.

Szveti Sztefan, Pastrovici kultúrtáj (Paštrovići, Montenegró)

Ez a 15. századi város a Paštrovići régió kulturális és közigazgatási központjaként funkcionált. Sveti Stefan 1,2 hektáros szigetecskéjét egy alacsony híd köti össze a a Miločer Park közelében lévő szárazfölddel. A szakemberek arra kérik a montenegrói hatóságokat, hogy korlátozzák a turizmus és az ingatlanok fejlesztését a területen belül, és minősítsék át a kultúrtájat közterületnek.

Petrovac na Mlavi vízimalmok, (Petrovac na Mlavi, Szerbia)

A Petrovac na Mlavi vízimalmok a 19. század és a 20. század közepe között létrehozott történelmi malmok egyedülálló komplexuma, amely a gabona őrlésére és a szövetek sodrására szolgált.

Az elhagyatottság és a zord időjárásnak való kitettség miatt azonban a pusztulás réme fenyegeti a műemléket. A szakértők szerint a megfelelő helyreállítással és egy fenntartható kulturális turisztikai tervvel a bistricai vízimalmok a vidéki örökség sikeres újjáélesztésének példájává válhatnak a Nyugat-Balkánon, többszörös hasznot hozva a helyi közösségnek, a gazdaságnak és a környezetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a 7 kiválasztott helyszín jogosult az Európai Beruházási Bank (EBB) örökségvédelmi támogatására, amely helyszínenként 10 000 eurót tesz ki, és amely hozzájárul a veszélyeztetett helyszínek megmentéséhez. Az Europa Nostra és az EBB szakértői a kedvezményezett helyszínek képviselőivel együttműködve technikai és pénzügyi jelentéseket állítanak össze, amelyek a megőrzésre vonatkozó ajánlásokat is tartalmaznak.

Forrás: The Mayor

A figyelmetekbe ajánljuk