person forming heart with their hands

A görögöknek 4, az araboknak 11 szava van a szerelemre

Lehet szeretni egy romantikus partnert, de egy háziállatot, egy könyvet, Istent vagy valakinek a hangját is. A szeretetre sokkal több szóra van szükségünk.


A világ összes jelentős hagyománya sokat mond a szerelemről. Mindenki elismeri, hogy ez az egyik legerősebb emberi érzelem. Nagyjából három típusra oszthatjuk a szeretetet: az áldozatos szeretetre, a cselekedetek szeretetére és a romantikus szeretetre. A szerelem az, ami meghatározza az embert. Mert bármennyire is csak egy hormonleves a szerelem, mégis az emberi létezés legfontosabb aspektusa.

Sokunk számára, amikor bizonyos tevékenységeket végzünk, az nagyon is szeretetnek tűnhet. Amikor valaki azt mondja, hogy szeretek túrázni, vagy szeretek festeni, nem olyan könnyű azt egyszerűen szófordulatnak tekinteni. Vannak olyan tevékenységek, amelyek olyan szenvedélyt tudnak kiváltani, és olyan különleges helyre tudnak elrepíteni, hogy szükségünk van egy szóra, amely megragadja ezt az érzést. A görögöknek természetesen van egy: meraki. Meraki az, amikor az ember a lelkét beleadja egy tevékenységbe vagy hobbiba.

Előfordulhat egy étel elkészítése vagy gitározás közben, és a meraki érzése az eufóriával határos. Ezért van az, hogy sok ember számára sajátos bánat érzése lehet, amikor valaminek a végére érnek. Például, amikor utoljára becsuksz egy könyvet, és tudod, hogy soha többé nem találkozol azokkal a szereplőkkel, és nem osztozol a történetükben, úgy érezheted, mintha elvesztettél volna valamit. Olyan sokat fektettél magadból a történetbe, hogy amikor vége van, az olyan érzés lehet, mintha a szíved szakadna meg.

Ugyanez igaz egy műalkotás, egy maraton vagy akár egy munkaprojekt végén. A meraki az oka annak, hogy a sportolók úgy sírnak, mint a kisbabák, miután megnyertek (vagy elvesztettek) egy fontos meccset. De amikor a legtöbb embernek a szerelem jut eszébe, akkor általában nem a maitrī vagy a meraki ugrik be. A több százezer dal, szonett és monológ, ami a szerelemről szól, nem a hobbiszerelemnek szól. A legtöbb ember számára a szerelem a romantikus fajta. Az a barátoké, a barátnőké, a szexé és az erószé.

Az arab nyelvben a szerelemnek állítólag 11 úgynevezett szakasza van. Az első az egyszerű vonzalom (hawa) - a pillantás a bárban vagy a mosoly a metrón. A fellángolás (kalaf) korai szakaszában a másik megszállottja vagy. Minden időtöket együtt töltitek, és az ágy az otthonotok. Hamarosan a partneretek rabszolgájává váltok (taym). A szívetek az övé, és még soha nem voltatok ennyire sebezhetőek. Végül a szerelem egyfajta őrületté (huyum) érik, ahol minden értelem elhagyatottá válik. Csak a szerelem, a szenvedély és az imádat számít neked.

Bármelyik típusú szeretetre is fókuszálunk, a legtöbb ember egyetért abban, hogy az a boldog élet elengedhetetlen része. A szeretettől kezdve, amit a szüleinktől kapunk, egészen a szeretetig, amit a párunknak, a barátainknak és a gyermekeinknek adunk, a szeretet az emberi faj gyönyörű különlegessége. A szeretet az, ami a zseniális és bátor, valamint az ostoba és vakmerő tettekre ösztönöz bennünket. Ez az, amit a sci-fi jövőnk érző robotjai soha nem fognak megérteni bennünk. Mert bármennyire is csak hormonok leveséből áll a szerelem, mégis ez az emberi létezés legfontosabb aspektusa.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk