Nem vagy egyedül: ezeket a tárgyakat viheted, és ezeket nem a szállodákból
Shutterstock

Nem vagy egyedül: ezeket a tárgyakat viheted, és ezeket nem a szállodákból

Valamilyen oknál fogva sok szállodavendég odáig van a szállodai samponok iránt. Tény viszont, hogy sehol máshol nem találni ilyen kiszerelésű flakont, és sokszor tényleg csábító egy-egy szállodai terméket elrakni a táskába. Ez egyébként rendszerszintű jelenség: az amerikai utazók mintegy 73 százaléka vallotta be, hogy a szállodai piperecikkeket a tartózkodás után is magával viszi. De mi a helyzet az olyan nagyobb dolgokkal, mint a köntösök vagy akár a szállodai szoba dekorációja? Mi az etikett – ha van ilyen – arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem lehet ellopni a szállodákból?

A piperecikkeket, például a szappant, a sampont és az eldobható papucsot nyugodtan elviheted

– idézi a Travel and LeisureMehmet Erdemet, a Las Vegas-i Nevada Egyetem szállodai műveletek és technológia docensét. Hozzátette:

Csak ne feledjük, hogy egyes szállodák jótékonysági szervezetekkel együttműködve újrahasznosítják ezeket a tárgyakat, ezért tájékozódjon arról, hogy a szálláshely, ahol megszáll, részt vesz-e ilyen programokban, és ha igen, vegye figyelembe azokat, akiknek valóban szükségük van ezekre a tárgyakra.

Shutterstock

​Mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, amelyeket nem szabad elvinni a szállodai szobákból? 

Erdem szerint lényegében minden más is a „ne vidd el" listára esik.

Az ágynemű, például a törölközők, lepedők és párnahuzatok a „nagy nemek" közé tartoznak. Emellett egyes vendégek tévesen azt feltételezik, hogy a szobájukban elérhető könyvek vagy magazinok elvihetők, pedig ez sincs így. De Erdem szerint a hajszárítók és a gőzölős vasalók is azok közé a tárgyak közé tartoznak, amelyeket kijelentkezéskor „véletlenül" elpakolnak a vendégek.

Shutterstock

Ha kétségeink támadnak, a szakértő szerint „kérdezzük meg magunktól, hogy mit mondana most az általános iskolai tanárunk?”

De nem csak a piperecikkek vagy az ágyneműk eltűnése miatt kell aggódniuk a szállodáknak: Erdem hallott már olyanról, hogy a vendégek távozás előtt zuhanyfejet és olasz márványlapokat vittek el a szobákból – ez azonban már komolyabb lopásnak is minősülhet.

Vendégek még börtönbüntetést is ültek már lopásért, köztük egy nő, aki három hónapot kapott, mert ellopott két törölközőt a nigériai Transcorp Hilton Abuja hotelből. Emellett akár megvádolják bűncselekménnyel, akár nem, nagy az esély, hogy kitilthatnak minket a szállodából: az NBC beszámolója szerint sok hotelnek van egy „no stay” adatbázisa azokról, akiket már nem szeretnének vendégül látni, és ezt más szállodákkal is megoszthatják.

És hogy miért kell ekkora erőfeszítéseket tenni ilyen apró tárgyakért? Azért, mert az ellopott tárgyak összességében hatalmas költségeket jelentenek a szállodáknak. Az Amerikai Szállodák és Szállások Szövetsége szerint a lopások évente száz millió dollárba fájnak a hoteleknek.


A figyelmetekbe ajánljuk