szálloda
Shutterstock

Olyan drágák a szállodák, hogy már a szupergazdagokat is zavarja

Az utazási költségek emelkedése mellett a gazdagabb turisták is összehúzzák a pénztárcájukat – persze nem lesz rossz dolguk így sem.

A különböző pénzügyi és piaci felmérésekkel foglalkozó MLIV Pulse legfrissebb elemzése szerint a tehetősebb utazók 69 százaléka nem akar 500 dollárnál, nagyjából 172 ezer forintnál többet költeni éjszakánként szállásra - számol be a felmérésről a Robb Report.

Mint kiderült, inkább lemondanak a luxusról vagy a fenntarthatóságról, ha ezzel az utazási költségeik is nőnek: a megkérdezett 465 válaszadó 24 százaléka 1000 dollárban, körülbelül 690 ezer forintban szabta meg a keretét, míg a résztvevők 5 százalékának ez a határ 2000 dollár – emellett mindössze 2 százalék mondta azt, hogy akár 3000 dollárt is kiadna egy éjszakára egy nyaralásért.

Persze az is igaz, hogy 500 dollárért még mindig elég jó kis szállást lehet kapni egy éjszakára, még akkor is, ha a magas szobaárak manapság nem feltétlenül a minőséget jelzik, hiszen az infláció és a folyamatos munkaerőhiány is növeli a költségeket, ezért pedig a fogyasztók is visszafogják magukat. A jelentés eredményei leegyszerűsítve még a gazdag turisták sem akarnak több pénzt kiadni, ha a szolgáltatás nem az eddig megszokott árnak megfelelő – beleértve a csúcsszállodákat is.

A Google adataiból az is kiderül, hogy a New York-i ötcsillagos szállodák ára késő tavasszal éjszakánként 523 és 999 dollár között mozog. Az olyan helyeken, mint Párizs, az árak 707 dollárnál kezdődnek, és akár 1382 dollárig is felmehetnek. Az árakban ráadásul még nincsenek benne a további kényelmi szolgáltatások és extra kiegészítők.

A jelentés szerint a luxusszállodai ágazathoz hasonlóan a tendencia az éttermekre és a légitársaságokra is hatással lesz, amelyek várhatóan még több elégedetlen ügyféllel fognak szembesülni az elkövetkező hónapokban. Utóbbit már most is sújtja a növekvő kereslet, a repülőgép-üzemanyagárak emelkedése és a világjárványt követő kapacitáscsökkenés miatt.


A figyelmetekbe ajánljuk