Sofőr állás – kategóriák és lehetőségek

Sofőr állás – kategóriák és lehetőségek

A sofőrök munkája csak látszólag egysíkú. A kormánykerék mögött is lehetnek változatos feladataink. Ez a változatosság persze nagyban függ a munkakör jellegétől, vagy akár a jogosítványunk kategóriájától is. Az opciók persze már B-kategóriától kezdve is sokszínűek.


A sofőr állásokban időnk jelentős részét töltjük a kormánykerék mögött. Minden munkának megvan a saját jól bejáratott rendje, a feladatkörhöz tartozó jól felismerhető jellemzője. E jellemzők határozzák meg a munkát végzők mindennapjait, akik ezt kihasználva egyre hatékonyabban tudnak működni az adott pozícióban. Ehhez persze szükség van a munkavállaló elhivatottságára, illetve fejlődésre való igényére is. Ha ezeket a leginkább kiemelhető attribútumokat keressük, egy sofőr állás esetében mindenképpen a volán mögött töltött órákat és a szinte folyamatos úton levést említhetnénk.

Elsőre ez talán nem tűnik túl vonzónak, de éppen ezek adják a munkakör változatosságának lényegét. Minden nap új tájak, új útvonalak és új feladatok.

Persze kár lenne köntörfalazni: ahogy minden munka, úgy egy sofőr állás is hordoz hátulütőket. Nem árt, ha rendelkezünk például némi monotonitástűréssel és türelemmel. A forgalom és az közlekedés többi résztvevője nem mindig lesznek tekintettel napirendünkre. Útközben számos dolog sikerülhet félre, akár saját felelősségünkön túl is. Nem árt tehát felkészülni a váratlan helyzetekre és az úton töltött monotonabb napokra. De ez szinte minden munka esetén így van, nemdebár? Ha pedig a bemeneti feltételek és a rendelkezésre álló lehetőségek felől vizsgáljuk, egy sofőr állás kifejezetten sokak számára lehet kedvező opció.

A kategóriák kavalkádja

Egy sofőr állás betöltésének legfontosabb alapja a vezetői engedély megléte.

Bizonyos hivatásos sofőri feladatokhoz, mint pl. taxi-, buszsofőr, vagy közúti szállítmányozást végző alkalmazott pedig kiegészítő pályaalkalmassági vizsga (PÁV) is szükséges. Lássuk be, egy jövedelmező munkakörhöz képest e bemeneti feltételek igazán csekélynek tűnnek. Arról nem is beszélve, hogy például egy B-kategóriás jogosítvány megszerzése a mindennapi életvitelünk okán is ajánlott, mellyel sokan élnek is. Ebből is látszik, hogy egy sofőr állás mennyire sokszínű lehet. A bemeneti feltételek munkakörönként és kategóriánként változhatnak.

Így tehát nem csak B-kategóriás jogosítvánnyal keresgélhetünk az elérhető sofőr állások között, sőt. A magasabb kategóriákba tartozó járművekhez tartozó munkakörök számos lehetőséget tartogatnak. Ha közútban gondolkozunk szóba jöhet a teherszállítmányozás. A kamionos szakma egy egészen egyedi, híres/hírhedt ága a sofőr állásoknak. Számos szakmai kihívást tartogat, de ami biztos, hogy jól jövedelmező és kifejezetten színes munkakör. Ha már magasabb kategória: a közlekedési vállalatok is folyamatosan keresik a sofőröket. Attól függően, hogy közúton, vagy kötött pályán képzeljük el karrierünket, bátran válogathatunk a busz- vagy épp villamosvezetői állások között. Feltéve persze, hogy minden bemeneti feltételnek megfeleltünk.

A sofőr állások egyik legnépszerűbb formáját az utóbbi időben a különböző futár állások jelentik.

Az elmúlt évek járványhelyzetében és bezártságában nagy szükség volt a szolgálatukra. Mivel szinte mindenki átállt a távmunkára és mindent próbált otthonról intézni, megugrott az online étel- és termékrendelések száma. Ennek fényében jóval több futárra is szükség volt. Sokan azonban felfedezték a munkakörben rejlő lehetőségeket és a mai napig is ezt a munkát végzik. A legtöbb esetben bőven elegendő egy B-kategóriás jogosítvány a munkába álláshoz, de ha munkánkat motorral végezzük, akár egy alacsonyabb kategória is megteszi.

A futárkodás jellemzően egy olyan sofőr állás, mely akár vállalkozóként is kifizetődő lehet. Fontos, hogy tapasztalatot szerezzünk a szektorban, erre pedig kiváló lehetőséget jelentenek az elérhető pozíciók. Egy idő után azonban érdemes lehet tovább bővíteni távlatainkat és akár saját vállalkozásba kezdeni, akár vállalkozóként bedolgozni egy-egy nagyobb céghez. Ami biztos, hogy sofőrökre mindig szükség lesz, így stabil karrier és biztos megélhetés a jussa azoknak, akik ezt a hivatást választják. Az elérhető kínálat pedig jól mutatja, hogy széleskörű lehetőségek állnak rendelkezésre.

A figyelmetekbe ajánljuk