kifutópálya repülőgéppel
Fotó: Getty Images

Íme a világ 5 legkisebb repülőtere, ahol még egy repülőgép is alig fér el

Amikor a repülőterekre gondolunk, egyből az utazók nyüzsgése, bőröndök tucatjai és tömött sorok juthatnak eszünkbe. Az alábbi listában azonban olyan apró repülőtereket mutatunk be, amelyek csupán egy-két kifutópályával rendelkeznek, mégis tömegeket látnak el minden nap.


5. Barra, Skócia

Ez az apró skóciai repülőtér nemcsak apró méretével lóg ki a sorból, hanem elhelyezkedésével is, ez ugyanis az egyetlen hely a világon, ahol a kifutópálya tulajdonképpen egy strandra vezet. Barra hétfőtől péntekig tart nyitva, és naponta két járatot üzemeltet, mindkettőt Glasgow-ba. A 2018-ban összesen 15 ezer utas fordult meg itt.

Ez is érdekelhet: Ha a listán szereplő repülőterek egyikére utazol, érdemes a nyugtatót is előkészíteni

4. Morgantown, Egyesült Államok

A Nyugat-Virginiában található repülőterét egyetlen kereskedelmi légitársaság, a United Airlines gépei használják. A kifutópálya mindössze 1 kilométer hosszú, a várakozóteremnél pedig egy exkluzív étterem is található, ahol az utasok közelről szemlélhetik a repülőgépek fel- és leszállását.

​3. Tenzing-Hillary, Nepál

A repülőtér Luklában, egy kis nepáli faluban található, nevét pedig Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpák után kapta. Ők azok, akik elsőként mászták meg sikeresen a Mount Everestet 1953-ban. Sok turista itt száll le, majd innen indul útnak a 8848 méter magas csúcs felé.

A nyúlfarknyi mérete és a hegyekben való elhelyezkedése miatt a világ egyik legveszélyesebb repülőtereként is emlegetik. A rövid kifutópálya még a legtapasztaltabb pilóták számára is igazi kihívást jelent.

Ezt is olvasd el! 4 repülőtér, ami a legjobb pilótákat is megizzasztja

​2. St. Barts, Karib-térség

A St. Barts-repülőtér – más néven Gustaf III. – Gusztáv svéd király nevét viseli, aki 1784-ben ajándékba kapta a szigetet XVI. Lajos francia uralkodótól. A repülőtéren csak egy- és kéthajtóműves repülőgépek indulhatnak, maximum húsz utassal. A tengerre néző rövid, mindössze 600 méteres kifutópálya egész meredeken lejt, nem kis nehézséget okozva ezzel a pilótáknak.

​1. Juancho E Yrausquin, Saba-sziget, Karib-térség

A lista első helyezettjét szintén a Karib-térség adja. A régió keleti részén található a holland fennhatóságú Saba-sziget repülőtere, amely mindössze 320 méter hosszú. Emiatt elég kevés repülőgép landolhat itt. Az egyetlen itt jelenlévő légitársaság a Windward Islands Airways, amely napi járatokat indít a Karib-tengeren található Leeward-szigeteki St. Martinra.

A figyelmetekbe ajánljuk