Egy repülőgép a levegőben.

Erre nem számítottunk – jövőre már mobilozhatunk a repülőkön?

Az Európai Unión belüli járatok utasai hamarosan a repülőgép üzemmód bekapcsolása nélkül is használhatják majd mobiltelefonjaikat.


Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a légitársaságok a mobil adatátvitel engedélyezése mellett 5G technológiát is biztosíthatnak a fedélzeten.

Ez azt jelentené, hogy az utasok mentesülnek a telefonok repülési módjának használata alól, bár részleteket még nem közöltek arról, hogy ez hogyan fog működni.

A változások azt jelentik majd, hogy az utasok telefonálhatnak, sms-ezhetnek és videókat is streamelhetnek.

Miért kell az utasoknak a repülőgép üzemmódot használniuk a járatokon?

Az EU-ban a légi utasoknak jelenleg a teljes útra ki kell kapcsolniuk a mobiltelefonokat, vagy be kell kapcsolniuk a repülési üzemmódot.

Ennek az az oka, hogy a múltban kevéssé voltak tisztában azzal, hogy a mobiladatok hogyan befolyásolhatják a repülési kommunikációt – mondta Dai Whittingham, az Egyesült Királyság repülésbiztonsági bizottságának vezérigazgatója a BBC-nek.

Félő volt, hogy zavarhatják az automatikus repülésirányító rendszereket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az interferencia kockázata nagyon kicsi

– folytatta Whittingham.

Ez is érdekelhet: Egy légitársaság ingyen jegyeket is osztogat, csak üljünk már a középső ülésre

Az Egyesült Államokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az 5G frekvenciák akadályozhatják a repülési rendszereket, és akár a magasságmérésekben is változásokat okozhatnak.

Ez azonban nem jelent problémát az Egyesült Királyságban és az EU-ban, erősítette meg Whittingham.

Sokkal kisebb az interferenciára való kilátás. Nálunk mások a frekvenciák az 5G számára, és alacsonyabbak a teljesítménybeállítások, mint az Egyesült Államokban. Az utazóközönség 5G-t akar. A szabályozók megnyitják ezt a lehetőséget, de lesznek lépések, amelyek biztosítják, hogy bármit is tesznek, az biztonságos legyen

– tette hozzá Whittingham.

Mikor telefonálhatnak majd a légi utasok repülés közben az EU-ban?

Az Európai Bizottság jóváhagyása azt jelenti, hogy a légitársaságok hamarosan lehetővé teszik az utasok számára a mobiltelefonok adatainak használatát a járatok fedélzetén.

A tagállamok 2023. június 30-ig kaptak időt arra, hogy biztosítsák a repülőgépeken 5G technológiát .

Ez azt jelenti, hogy a légi utasok jövőre már telefonálhatnak, alkalmazásokat használhatnak, valamint zenét és videókat streamelhetnek a járatokon.

Forrás: Euronews

A figyelmetekbe ajánljuk