repülőjegy
Shutterstock

Valóban ez lenne a legolcsóbb nap a repülőjegy-foglaláshoz?

A drasztikus áremelkedések miatt olcsó repülőjegyet kifogni ma már jóval nehezebb feladat, mint régen. Persze rengeteg tipp van arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg a legjobb ajánlatokat, mégis a sok hasznos információ között rengeteg a mítosz is –ilyen az egyik legelterjedtebb feltételezés is, miszerint a kedd a legjobb nap arra, ha valaki olcsó repülőjegyet keresne. Az AFAR utazási oldal megkérdezett pár szakérőt a feltételezéssel kapcsolatban.

Valóban létezik legolcsóbb nap a repülőjegy-foglalásoknál? 

Úgy vélem, hogy ez valószínűleg az internet korai időszakából ered, amikor a légitársaságok elkezdtek webes akciókat közzétenni, amelyek általában szerdán voltak, vagy talán kedd este

– mondta Brett Snyder, aki több légitársaságnál is dolgozott, mielőtt megalapította a Cranky Concierge-t, egy repülőjegy-foglalási és vészhelyzeti segélyszolgálatot.

Scott Keyes, a Going (korábban Scott's Cheap Flights) alapítója egy bejegyzésben szintén megerősítette ezt az elméletet, és kifejtette, hogy amikor a légitársaságok először kezdtek online jegyeket árulni, minden héten egy meghatározott időpontban manuálisan frissítették a viteldíjakat. Ekkor valóban a kedd késő este/szerda reggeli időszak volt a legolcsóbb.

Laura Lindsay, a Skyscanner globális utazási trendekért felelős szakértője is egyetértett::

Történelmileg a kedd volt a legolcsóbb nap a repülőjegy-foglaláshoz. Ez azonban már nem egy kőbevésett szabály

– mondta.

Snyder szerint az is népszerű elmélet, hogy a hétvégén olcsóbb jegyeket foglalni, de szerinte ez is a statisztikák elferdítése. A szakember szerint a hétvégék azért tűnnek olcsóbbnak, mert a jegyekre költött teljes összeget veszik figyelembe, ami megtévesztő lehet, mert mutathatja azt a különbséget is, ami az inkább hétköznap foglaló, többet költő cégek, és a hétvégén repülőjegyet böngésző egyéni utazók költései között van.

Hétvégén nagyobb arányban foglalnak szabadidős jegyeket, mint a hét közbeni vállalati foglalások

– emelte ki Snyder , aki szerint a hétvégék azért tűnnek olcsóbbnak, mert a vállalatok hajlandóak többet költeni egy jegyre, mint a „hétköznapi emberek".

Erre jó példa az Expedia Travel Hacks 2022 őszén kiadott jelentése, amely szerint a vasárnap foglaló utazók átlagosan akár 15 százalékot is spóroltak a nemzetközi járatokon. Ez részben az Airlines Reporting Corporation (ARC) adatain alapult, amely a légitársaságok és az utazási irodák közötti tranzakciókat számolja el, ha valaki repülőjegyet foglal.

Tehát igen: a jegyekre fordított összkiadás végül is lehet, hogy vasárnap vagy hétvégén kevesebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ezeken a napokon kínált jegyek olcsóbbak voltak. Lehet, csak azt jelenti, hogy az utasok az olcsóbb repülőjegyeket választották.

Még a Google is egyetért abban, hogy nincs nagy különbség, ha egy adott napon vásárolunk jegyet. James Byers, a Google Flights csoportos termékmenedzsere 2022 augusztusában közölt egy blogbejegyzést, amelyben így írt a jelenségről:

Nem sok haszna van annak, ha a hét egy bizonyos napján vásároljuk meg a jegyeket – bocsánat, kedd! Ha szombat vagy vasárnap helyett kedden, szerdán vagy csütörtökön vásárolsz repülőjegyet, akkor az elmúlt öt évben az árak átlagosan csak 1,9 százalékkal voltak olcsóbbak.


A figyelmetekbe ajánljuk