burgos
Shutterstock

A kevesebb mint ezer fős szardíniai Burgos

Olaszország újra milliókat fizet, hogy odaköltözzünk – ezúttal Szardínián

Újabb olasz régió csábítaná a fiatalokat készpénzes ösztönzőkkel. Ezúttal 15 ezer dollárt, nagyjából 6,1 millió forintot ajánlanak fel Szardínián – persze vannak feltételek.

A Földközi-tenger második legnagyobb szigete ugyan rengeteg homokos stranddal és festői tájjal rendelkezik, mégis drasztikusan csökken a vidéki lakosság, mivel a fiatalok jelentős része inkább külföldön próbál szerencsét.

Az elvándorlás megállításának érdekében a szardíniai közigazgatás 45 millió eurót különített el az áttelepülési programra, ami összesen 3000 támogatásra elegendő – számol be a pályázatról az Euronews

Shutterstock

Mik a feltételek? 

A pályázati pénz elsőre jól hangzik, de ahogy az lenni szokott, van néhány feltétel.

Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a támogatásra, olyan szardíniai településre kell költöznie, amelynek lakossága nem éri el a 3000 főt. A pénzt továbbá lakásvásárlásra vagy -felújításra kell fordítani. A támogatás nem haladhatja meg a ház vagy a felújítás teljes költségének felét – ráadásul egy nyertes pályázat nem feltétlen tartalmazza a teljes, 15 ezer eurós, nagyjából 6,1 millió forintos összeget.

Végül: akik megkapják a támogatást, vállalniuk kell, hogy teljes munkaidőben dolgoznak a szigeten, az új ingatlanban élnek, és a megérkezéstől számított 18 hónapon belül állandó lakhelyként kell bejelenteniük Szardíniát.

A szardíniai készpénzes ösztönző nem egyedülálló jelenség Olaszországban: az ország lakossága rohamosan öregszik, az olaszok átlagéletkora 45,7 év – ez a szám 2050-re már várhatóan 50,7 évre emelkedik.

Az előrejelzések szerint a teljes népesség 2070-re közel 20 százalékkal csökken, a jelenlegi 59,55 millióról 47,6 millióra. A probléma különösen súlyos az ország vidéki területein – az olyan helyeken, mint Szardínia, ez még jobban is érezhető.

Nem véletlen, hogy a szardíniai elnök, Christian Solinas is abban reménykedik, hogy a program arra ösztönzi majd a fiatalokat, hogy Szardínián maradjanak vagy a szigetre költözzenek.

Az első házához nyújtott támogatásoknak köszönhetően Szardínia termékeny talaj lehet azok számára, akik ideköltöznek, vagy úgy döntenek, hogy családot alapítanak. A sziget nem növekedhet anélkül, hogy a belső, leghátrányosabb helyzetű területek nem értékelődnek fel. Megteremtettük a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok úgy döntsenek, hogy maradnak, és fejlesszék a legveszélyeztetettebb területek gazdasági szerkezetét

– mondta.

Egyébként életkor szempontjából sem rossz választás Szardínia: a szigeten több mint ötszáz 100 év feletti emberrel él, ami az egyik legmagasabb arány a világon – 100 ezerlakosra nagyjából 33 jut.

Így érdemes hosszú távra tervezni.


A figyelmetekbe ajánljuk