Ezért ne hozzunk haza semmilyen növényt a külföldi nyaralásokról

Ezért ne hozzunk haza semmilyen növényt a külföldi nyaralásokról

Egy új jelentés arra figyelmeztet, hogy Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzunk haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket.

Az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket – írja a Haszon.

Ez is érdekelhet! Csak óvatosan velük: az 5 legveszélyesebb növény a világon

Az elővigyázatosság azért is fontos, mert a messzi tájakról az országba olyan növényi károsítókat lehet behurcolni, amelyek ellen nem lehet védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel.


A figyelmetekbe ajánljuk