london

Angliába utazol? Ezeket fontos tudnod a londoni sztrájkokról!

40 ezer munkavállaló sztrájkol a következő két hónapban, ami hatással lesz a karácsonyi utazásokra, sőt még az Eurostar járatokra is.


Milyen időpontokban sztrájkol a metró, a vonat és az Overground?

Az RMT szakszervezet újabb 48 órás sztrájkokat jelentett be az ünnepi időszakban, 2022 decemberében és 2023 januárjában. A sztrájkok december 13-án kezdődtek széleskörű fennakadásokkal, a tervezett akciók hátralévő időpontjai pedig december 24., 25., 26. és 27., valamint január 3., 4., 6. és 7.

Ez is érdekelhet: Eltűnhet 2028-ra London Eye

Az RMT emellett túlóratilalmat rendelt el a munkavállalók számára az egész vasúthálózaton december 18-tól január 2-ig, ami négy hétnyi fennakadást jelent. Ez valószínűleg sokak karácsonyi utazási tervét fogja keresztülhúzni, ezért érdemes előre tervezni.

​A jövőben több közlekedési sztrájkot is terveznek Londonban?

Igen. Az RMT megerősítette, hogy 2023-ban egy szavazást követően további hat hónapos sztrájkokat tartanak a londoni metróban. A tagok 94 százaléka ugyanis a bérek és nyugdíjak miatti munkabeszüntetés folytatására szavazott.

A királynőről elnevezett Elizabeth-vonalon dolgozók pedig az elmúlt napokban szavazták meg, hogy a jövőben is sztrájkolni fognak, bár az időpontokat még nem erősítették meg.

A Lizzie-vonal munkatársai elsöprő többséggel szavaztak a sztrájk mellett. Jelenleg pedig egy nagyszabású londoni buszsztrájk is zajlik a karácsony előtti időszakban, amelynek keretében közel 1000 buszvezető sztrájkol tíz napig.

​Miért sztrájkolnak a vasutasok?

Az RMT egy éve küzd a béremelésért és a jobb munkakörülményekért.

A szakszervezet egy nemrégiben kiadott közleményében a következőket írta:

Minden erőfeszítése ellenére egyértelmű, hogy a kormány közvetlenül beavatkozik a megegyezésre irányuló erőfeszítéseinkbe. A szakszervezet jóhiszeműen felfüggesztette a korábbi sztrájkokat, hogy lehetővé tegye a vita megoldását célzó tárgyalásokat.

(TimeOut)


A figyelmetekbe ajánljuk