Izlandi vízesés
Fotó: Shutterstock

Izland új adónemet vezethet be, amely a turistákat is érinti

Izland lenyűgöző, vadregényes természeti szépségeire az elmúlt évtizedben figyeltek fel leginkább az utazás szerelmesei. A megnövekedett turizmussal viszont pontosan ezek a természeti csodák kerültek a legnagyobb veszélybe. Ennek megakadályozására az izlandi kormány új, a turistákat is érintő adonemet vezethet be.


2010 és 2018 között a szigetet felkereső turisták száma óriási mértékben, mintegy ötszörösére nőtt, ezzel az Izlandra látogatók száma már évente több mint 2,3 millió főre rúg.

Ezt is nézd meg! Nem szokványos „nyaralás": úti célok, amiket mindenképp tervezz be a közeljövőben

A koronavírus-világjárvány miatt ez a növekedés ugyan megtorpant, de a turizmus végül egészen gyorsan talpra tudott állni, 2022-re elérte az 1,7 milliót. Ráadásul a 103 ezer négyzetkilométernyi államot nemrégiben nemcsak a világ legbiztonságosabb, de összesítésben is a legjobban élhető országnak választották egyes felmérések. Ezek az ajánlások pedig valószínűleg még jobban erősítik a sziget egyébként is remek hírnevét.

\u00c9szaki f\u00e9ny

Fotó: Shutterstock

Bár a fenséges tájakat csodálni érkezők tömege jót tesz az ország gazdaságának, az ország infrastruktúráján és a szolgáltatói szektoron egyre nagyobb a nyomás.

Ezért a kormány idegenforgalmi adó bevezetését tervezi, hogy megvédje Izland érintetlen természetét.

Ez is érdekelhet: Introvertált vagy? Mutatunk 4 európai országot, amit neked találtak ki!

A sziget ország nem az első állam, ahol hasonló adónemeket vezettek be az elmúlt időszakban. Hasonló rendszerek már léteznek Párizsban, Berlinben, Rómában, Amszterdamban és Velencében is.

Izlandi v\u00e1ros

Fotó: Shutterstock

Értesülések szerint még nem született döntés arról, hogy a látogatóknak mekkora összeget kell majd fizetniük, de Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök szerint kezdetben nem lesz magas. A rendszert a jelek szerint városi adóként vezetik be, a látogatóknak pedig minden egyes éjszakáért fizetniük kell majd.

Izland új javaslatának középpontjában a környezetvédelem áll. Az ország célja, hogy 2040-re elérje a zéró kibocsátást. Az idegenforgalmi adóból származó bevételt pedig ennek megvalósítására is fordítanák. Többek között az infrastruktúra és a szolgáltatások tehermentesítésére, a közlekedési hálózatok javítására, a fenntarthatósági kezdeményezések támogatására, illetve a túlzsúfoltság okozta károk visszafordítására kell fordítani a vezetésük szerint.

A figyelmetekbe ajánljuk