velence turisták

Ezeket lehet eddig tudni a velencei turistadíjról

Velence nyilvánosságra hozta a jövőre bevezetésre kerülő új idegenforgalmi díj részleteit.

Az új adó 2023. január 16-án lép életbe, és csak az egynapos turistákra vonatkozik majd – írja az AP a város tisztviselőire hivatkozva. Velence eredetileg úgy tervezte, hogy idén nyáron vezeti be a turistaadót, hogy csökkentse a megnövekedett turisták számát, de májusban úgy döntöttek, hogy jövőre halasztja a bevezetését.

A CNN szerint Simone Venturini, Velence turizmusért felelős tanácsosa „forradalminak" nevezte az új adót, mivel Velence egy „élő város, aminek így is kell maradnia", kifejtve, hogy a cél a „turistacsúcsok csökkentése".

Az egynapos turistáknak online kell majd regisztrálniuk azon a napon, amikor a látogatást terveznek, és személyenként 3 eurótól 10 euróig terjedő díjat kell majd fizetniük, az évszaktól és a város zsúfoltságától függően – nagyjából 1200 forinttól négyezer forintig.

Aki nem fizeti be az adót, az akár 300 eurós (120 ezer forintos) bírságot is kockáztathat.

A 6 év alatti gyermekek mentesülnek a díj alól. Azok az éjszakai látogatók, akik szállodai szállást foglalnak, szintén mentesülnek a díj alól, mivel nekik eddig is ki kellett fizetni az éjszakánként 5 eurós adót.

Az AP szerint a Velencébe látogató turisták mintegy négyötöde egy napra érkezik, 2019-ben nagyjából 19 millióan látogatnak el egynapos kirándulásra.

A 2019 óta fontolgatott díj Velence legújabb erőfeszítése a túlzott turizmus elleni küzdelemre. Az ötletnek lendületet adott az a szinte azonnali javulás, amelyet a város a járvány leállítása után tapasztalt, többek között az, hogy a híres csatornák tisztulni kezdtek.

Tavaly Olaszország „nemzeti műemlékké" nyilvánította a Velence körüli vízi utakat, és kitiltotta a nagy sétahajókat a Szent Márk tér és a Giudecca csatorna melletti lagúnamedencéből. Velence erőfeszítései miatt azóta kegyelmet kapott az UNESCO világörökségi veszélylistájára való felkerüléstől – írja a Travel + Leisure.


A figyelmetekbe ajánljuk