aerial photo of city

4+1 strand Horvátországban, ami akár a Karib-térségben is lehetne

A közép-dalmáciai nyüzsgő városi strandoktól kezdve a Brač szigetén a kékbe nyúló, lélegzetelállító kavicsos homoktengerekig, valamint a csak gyalogosan felfedezhető káprázatos, vad öblökig fantasztikus úti célokat találhatunk Horvátországban.


A horvátországi nyaralás az elmúlt években gyorsan felkapottá vált - 2019-ben közel 20 millió látogató döntött úgy, hogy horvátországi napsütésben gyönyörködik. Mára a Földközi-tenger egyik leglátogatottabb úti célja lett, a gazdag történelem és kultúra, a változatos építészet és a kontinens számos más régiójából befolyásolt ételek továbbra is tömegeket vonzanak. A szárazföld és a több száz látványos sziget között húzódó, több mint 2500 mérföld hosszú partvonalnak köszönhetően azonban egy dolog biztos: a horvátországi strandokon van a legtöbb látnivaló. Az ország néhány legvonzóbb városai a tengerparton vagy annak közelében található (Split, Dubrovnik és Zadar, hogy csak néhányat említsünk), így a csillogó Adriai-tengerbe való frissítő csobbanás minden utazás csúcspontja.

​Stračinska, Solta-sziget, Közép-Dalmácia

white boat on body of water during daytime

Unsplash/Call Me Fred

Solta egy kevésbé ismert sziget, mint Hvar és Brač, kicsit zordabb és általában kevesebb látogatóval. Ez a strand egy öbölben található, amely hajóval vagy kerékpárral a szárazföldön érhető el. Nagyon eldugott hely - egy olyan hely, ahol el lehet távolodni mindentől, és feltöltődni a tücskök és a partnak csapódó tenger hangjára. Mint a legtöbb horvátországi strand, ez is kavicsos, sziklákkal és alacsony bozóttal körülvett. Nagyszerű hely egy fürdőzős expedícióhoz azok számára, akiknek van csónakjuk.

​Murvica, Brač-sziget, Közép-Dalmácia

sea beside mountains

Unsplash/Mr. Söbau

Elég kicsi strand, de abszolút gyönyörű, és csendesebb, mint a közeli Bol strandjai. A finom kavicsos talajú, mindkét oldalán nagy sziklákkal, a távolban a Hvar-szigetre, mögötte pedig a szőlőültetvényekre nyílik kilátás. Magán a strandon semmi sincs, ami a vonzerejének egy része. Plusz: egy rövid séta a dombon felfelé más perspektívát nyújt a víz fölött. Murvica a Zlatni Rat strandtól körülbelül három mérföldre található közúton érhető el. Rövid gyalogtúrával elérhető a titokzatos Sárkánybarlang, egy sziklába vájt kolostor, a pogány mitológiából és a kereszténységből származó alakokkal együtt - köztük a sárkánnyal, amelyről a barlang a nevét kapta.

​Borak, Brač-sziget, Közép-Dalmácia

Unsplash/Piotr Musioł

A Zlatni Ratig tartó sétány mentén húzódó kavicsos szakasz a szörfösök és más aktív sportolók kedvence, mivel búváriskola és strandröplabdapálya is található itt. Alternatívaként nyugágyak és napernyők is bérelhetők. Innen nagyszerű kilátás nyílik a Zlatni Rat strandra is.

Bačvice, Split, Közép-Dalmácia

aerial view of city near body of water during daytime

Unsplash/Tom Wheatley

Ez Split híres városi strandja, és egyike Horvátország kevés homokos strandjának - tehát ne számítson arra, hogy csak magának lesz. A sekély víz ideális a gyermekek számára, és a puha homok és a tenger mélysége miatt a strand a helyiek kedvenc helye a pikigin, egy bokáig érő vízben játszott regionális labdajáték, amelyet a 20. század elején a vízilabdából alakítottak ki. A helyi gyerekek gyakran ugrálnak a távolabbi kis sziklákról, ahol a víz mélyebb.

Zlatni Rat, Bol, Brač-sziget, Közép-Dalmácia

green trees on white sand beach during daytime

Unsplash/Karolina Kołodziejczak

Mivel ez Horvátország pin-up strandja, valószínűleg már látta a plakátokon. A Zlatni Rat egy figyelemre méltó, apró kavicsos föveny, amely a helyi szelek és áramlatok függvényében változtatja alakját. Brač napsütötte déli partján található, és gyakran Horvátország egyik legjobb strandjaként emlegetik, miközben az ország legjobb szörfös célpontja is. A vízi sportok szolgáltatói szörfözést és búvárkodást szerveznek, a gyerekek számára pedig egy felfújható zöld-sárga aquapark áll rendelkezésre. A strandról egy szép, fenyőfákkal árnyékolt vízparti sétány vezet Bol faluba.

(Forrás: CNNTraveler)


A figyelmetekbe ajánljuk