Zadar tengerpartja
Fotó: Bas van den Eijkhof / unsplash

Mennyibe kerül egy egyhetes családi nyaralás Horvátországban? Elmondjuk!

A horvát tengerparton töltött nyár a külföldi látogatók számára nagy élmény, ám ennek néha kifejezetten magas ára is van, különösen a dalmát Zadarban. Ez utóbbi ugyanis a legfrissebb kutatások szerint a Horvát Köztársaság legdrágább városa.A Horvát Statisztikai Hivatal (CBS) adatai szerint egy négytagú családnak átlagos havi 10 ezer kunás (530 ezer forintos) jövedelemmel körülbelül 2000 eurót (800 ezer forintot) kell félretennie egy hétnapos, kényelmes nyaraláshoz a horvát tengerparton. Ezt egy tipikus horvát fizetést kereső ember nem igazán engedheti meg magának − tájékoztat a Total Croatia News.

A horvátországi átlaghoz képest a megélhetési költségek Zadarban kétszer olyan magasak, körülbelül 20 000 kuna (1 millió forint) körül mozognak. Egy átlagos családnak egy sétáért és a Kalelarga (népszerű utca Zadar szívében) környékén eltöltött időért körülbelül 400-500 kunát (20-25 ezer forint) kell kifizetnie. Ez még a helyieknek is túl sok.

Zadar belv\u00e1ros\u00e1nak egy utc\u00e1ja tele emberekkel

Fotó: Mikusa Martin / unsplash

A zadari lakosok szerint 100 euróba (40 ezer forintba) kerül egy éjszakára egy szoba, és további 100 euróra van szükség ahhoz, hogy kimozduljanak és jól érezzék magukat.

Zadarban hét napra egy átlagos családnak esténként körülbelül 300 eurót (120 ezer forintot) kellene fizetnie a város központjában, és 150-200 eurót (60-80 ezer forintot) a városon kívül.

​Az ételek és italok ára a pénztárcánk mélységétől is függ

Az árak most magasabbak, mint július elsején, de még erre is van kereslet

− nyilatkozta Daniel Radeta, a Zadari Bérlők Egyesületének elnöke. A zadari lakosok szerint valójában napi 100 euró is elég a napi étkezésre, annak ellenére, hogy a vendéglősök 10 százalékkal emelték az áraikat.

Egy étkezés 40 és 100 euró között mozog egy család számára, ezért érdemes odafigyelni, hogy hova ülünk be

− magyarázta az N1 hírportálnak egy pincér, azt is elárulva, hogy a nagy költéseket 90 százalékban a külföldiek csinálják.

Mennyibe kerülnek az egyéb kikapcsolódási lehetőségek?

Zadar tengerpartja mad\u00e1rt\u00e1vlatb\u00f3l

Fotó: Sidharth Bhatia / unsplash

A horvát tengerpart egyes helyein már a tengerben való fürdőzés sem ingyenes. A Petrcane-i magánstrandra a belépés 50 kunába kerül, a nyilvános strandon pedig ugyanazok az árak, mint mindenhol máshol: egy kávé és egy szendvics 50 kuna (2600 forint) körül van, a többi élvezet pedig 100 és 300 kuna (5300 és 16 ezer forint) között mozog. Ha túrázni támad kedvünk bármelyik közeli szigetre, annak ára 40 euró (16 ezer forint) körül van személyenként. A legtöbb készpénzt azonban az utcai ételekre és a szuvenírekre költik a turisták, akik az emelkedések ellenére mégsem panaszkodnak a horvát árakra.

A figyelmetekbe ajánljuk