Horvátország.

Változás Horvátországban – a magyarok nem fognak neki örülni

Alig pár napja vezették be az eurót Horvátországban, és a horvát állampolgárok már most panaszkodnak a hatalmas áremelkedések miatt.


A közösségi oldalak tele vannak különböző példákkal az euró bevezetése utáni áremelésekre, legyen szó üzletekről, különböző szolgáltatásokról, vagy a parkolási díjakról.

Mint azt a horvát Index írja, ami a legtöbb panaszban közös, az a kerekítés. Így például, ha valami 13 hrivnyába került, előfordulhat, hogy valaki „felkerekítette" két euróra, ami lényegesen drágább.

A Redditen tegnap nyílt egy csoport, ahol több százan írnak az áremelésekről és mondanak példákat.

A férfi hajvágás egy helyi fodrásznál 60 HRK-ba került. Pár napja jártam ott. A fodrász azt mondta, hogy felkerekíti 10 euróra, hogy mindkettőnknek könnyebb legyen

– írta egy felhasználó.

A tejeskávé a kávézóban, ahová egész életemben jártam, 12 kunáról 15 kunára ugrott

– írta egy másik.

Ez is érdekelhet: Nem meglepő, melyik országban nyaralt idén a legtöbb magyar

Az Index olyan fotókat kapott az üzletekből a felhasználóktól, amelyeken azt állítják, hogy ugyanazok a dolgok pár nappal ezelőtt még jóval kevesebbe kerültek.

Tegnap délután Andrej Plenković miniszterelnök találkozót hívott össze az illetékes miniszterekkel és az ellenőrző hatóságokkal.

Mint a miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében közölte, találkozót tartott az illetékes miniszterekkel, valamint az adóhivatal, a vámhivatal és az állami felügyelet képviselőivel a fogyasztók indokolatlan áremelkedésekkel szembeni védelmét célzó további tevékenységekkel kapcsolatban.

Az euró bevezetése nem ok az áruk és szolgáltatások árának emelésére

– mondta Plenković.

Plenkovićnak a miniszterekkel, valamint az adóhivatal, a vámhivatal és az állami felügyelet vezetőivel folytatott megbeszélésén megállapodtak abban, hogy Davor Filipović gazdasági miniszter meghívja a találkozóra a kiskereskedelmi láncok képviselőit az áremelkedések kapcsán.

Az emberek a kávé áremelkedése miatt panaszkodnak a legtöbbet.

Az Index megkérdezte a Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökét, Ana Kneževićet, hogy milyen információi vannak az árkerekítésről és az ebből eredő áremelésekről.

Konkrét információink vannak, az emberek telefonálnak és panaszkodnak. A legnagyobb áremelkedések a kávé körül vannak. Olyan bejelentést kaptunk, hogy az egyik helyen a kávé két kunával drágább az árak kerekítése miatt. Ez minden olyan országban megtörtént, amely belépett az euróövezetbe, láttuk ezt Szlovéniában, Ausztriában, Olaszországban... Figyelmeztettünk, hogy Horvátország sem lesz kivétel. Az említett országokban is a kávé ára változott a legnagyobb mértékben. Hazánkban most azt látjuk, hogy a pékségekben is áremelkedések voltak

– mondta Knežević.


A figyelmetekbe ajánljuk