Roopkund-tó

A Himalája misztikus tömegsírja: a Roopkund-tó

A Himalája egyik kicsiny tava, a Roopkund-tó a mély vizében talált több száz éves emberi csontjairól ismert, amelyek mind a mai napig őrzik a múlt titkait. Az állóvíz egy kihívást jelentő hegymászó útvonal része, de a tó környéke nemcsak a hegyek szerelmeseinek kínál kalandot, hanem régészeti és antropológiai kutatások szempontjából is érdekes.


A Roopkund-tó környékén talált csontokat először 1942-ben fedezték fel, amikor egy heves zivatar után a tó vízszintje jelentősen csökkent. A csontok azonban nem csak szórványosan helyezkedtek el, hanem a tó alján egy nagyobb csoportot alkottak, ami felvetette a kérdést: kik voltak ezek az emberek, és mi vezetett halálukhoz?

Ez is érdekelhet: 4 történelmi rejtély, amit valószínűleg soha nem fognak megoldani

A Roopkund-tó környékén végzett kutatások számos elmélettel szolgáltak az emberek eredetéről. Néhány kutató úgy véli, hogy ezek a csontok egy 9. vagy 10. századi csoporté lehetnek, akik valamilyen tragédiában vesztették életüket. Az egyik hipotézis szerint a hegyvidéki körülmények – például jégeső – vezethetett a halálukhoz, és csaknem a felük nő volt.

A mintába kerültek közül azonban egyikük sem állt rokonságban egymással. A régészek szerint zarándokok lehettek, akik egy közeli templomba igyekeztek, arra viszont nem tudnak magyarázatot adni, hogy milyen nemzetségbe tartozhattak.

A Roopkund-tó térsége misztikus és kísérteties atmoszférával rendelkezik, ami az évszázadok óta tartó rejtélyt csak fokozza. A tó partján található hófoltok néha újra és újra felszínre hozzák az eltemetett csontokat, amelyek továbbra is komoly kihívást jelentenek a kutatók számára.

Olvasd el ezt is! Egy rejtélyes indiai függő oszlop, ami ellentmond a gravitáció törvényeinek

roopkund t\u00f3 csontv\u00e1zak

Shutterstock

A Roopkund-tó környéki expedíciók nem mindig egyszerűek a tó elhelyezkedése és a hegy körülményei miatt. Azonban a kihívások ellenére a kutatók továbbra is próbálják feltárni a tó és környezete rejtelmeit, hogy választ találjanak a tó titkaira.

A figyelmetekbe ajánljuk