
Friss rangsor: jelenleg ez a világ 15 gasztronómiai fővárosa
Mai világunkban szinte bármelyik nagyvárosban megkóstolhatjuk akármelyik régió jellegzetes fogásait, ám nagyon nem mindegy, hogy ez milyen körítéssel párosul. A Time Out éppen ezért most rangsorolta a világ 15 legfontosabb gasztronómiai fővárosát, ahol nem lőhetünk mellé, ha egy-egy finom ételen keresztül mélyebben is meg szeretnénk ismerni a különböző nemzetek hagyományait, történelmét és kultúráját.
Mára a gasztroturizmus vált az idegenforgalom egyik legdinamikusabban fejlődő ágává – egyre divatosabbak például az olyan utazások, melyek során a látogatók kifejezetten a nemzeti ételeket, piacokat szeretnék kipróbálni, hogy magukba szívják a terület jellegzetességeit, melyekhez természetesen hozzátartoznak a helyi specialitások.
A Time Out friss összeállításának eredményei alapján nem meglepő módon Párizs került az első helyre: a francia fővárosban van a legtöbb Michelin-ajánlott és -csillagos étterem, amelyekben egy kétfős vacsora átlagosan körülbelül 27 ezer forintba kerül – ami egész barátságos ár egy világvárosban.
A második helyet Athén szerezte meg, míg a harmadik város Tokió lett – a listán azonban olyan, némileg meglepő városok is szerepelnek, mint Ljubljana, Szöul vagy Reykjavík.
- Párizs
- Athén
- Tokió
- Zürich
- Amszterdam
- Prága
- Brüsszel
- Dublin
- Madrid
- Ljubljana
- London
- Szöul
- Koppenhága
- Reykjavík
- Riga

A portál tartalmaira mindig számíthatunk, ha utazásról és gasztronómiáról van szó, hiszen szakértőik állandó figyelemmel kísérik a világ összes táját, és időről időre olyan listákat tesznek közzé, amelyek bemutatják a világ legnaposabb városait, de írásaikból azt is megtudhatjuk, mely városokat érdemes gyalog felfedezni, vagy éppen melyik a világ legszebb helye.
Olvasd el ezt is!