Erzsébet királynő halála: így hat a gyászidőszak az Egyesült Királyságba utazókra

Erzsébet királynő halála: így hat a gyászidőszak az Egyesült Királyságba utazókra

II. Erzsébet királynő múlt csütörtökön bekövetkezett halálát követően az Egyesült Királyságban 10 napos gyászidőszak vette kezdetét. Ez idő alatt nyilvános gyűlések, üzletek bezárása, rendezvények lemondása és közlekedési fennakadások várhatók. Ha az elkövetkező napokban az országba utazol, a következőket kell tudnod.Múzeumok, éttermek és üzletek

Bár az Egyesült Királyságban nemzeti gyász van érvényben, a legtöbb helyen a szokásos módon folytatódik a munka, a szervezetek nem kötelesek felfüggeszteni a tevékenységüket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyesek zárva tartanak vagy rövidebb nyitvatartási idővel működnek, különösen szeptember 19-én, az állami temetés napján.

Érdemes előre tájékozódni, hogy a nyitvatartási idő nem változott-e, különösen, ha múzeumba vagy különféle kulturális intézményekbe látogatnál. A királyi birtokokat és látványosságokat kezelő Royal Collection Trust a gyászidőszak idejére mind a hat helyszínét bezárta. A Westminster apátság szintén zárva tart a turisták előtt szeptember 21-ig. De szeptember 19-én a Nemzeti Galéria is zárva lesz.

Elmaradnak a rendezvények?

Igen. Ha olyan eseményre utazol az Egyesült Királyságba, amely nem kapcsolódik a királynő elhunytához, a terveid valószínűleg meghiúsulnak. A bejelentések ugyan lassan szivárognak ki, de eddig minden nagyobb sporteseményt töröltek beleértve a labdarúgást, a golfot, a krikettet és a rögbi mérkőzéseket.

Közlekedés

Valószínűleg az egész Egyesült Királyságban, de különösen Londonban és Edinburgh-ban, ahol a hivatalos ceremóniák nagy része zajlik, fennakadásokkal kell számolni a közlekedésben. Londonban a belváros egyes területeinek megközelítése korlátozott lesz, útlezárások és elterelések miatt, mivel az emberek a Buckingham-palotához vándorolnak, hogy megemlékezzenek a királynőről.

A tervezett sztrájk a vasúti hálózatokon elmarad, de a vonatok és buszok menetrendjét a szeptember 19-i, hétfői állami temetés befolyásolhatja, a repülőtereket és a járatok menetrendjét azonban nem.

Megemlékezés

Az állami temetésre a londoni Westminster apátságban kerül sor a gyász 10. napján, azaz szeptember 19-én, hétfőn. Előtte azonban az embereknek lehetőségük nyílik arra, hogy különböző rendezvényeken és összejöveteleken emlékezzenek meg a királynőről.

A figyelmetekbe ajánljuk