black and white usb cable plugged in black device

Elektromos autóval utaznátok? Itt van néhány tipp hozzá!

Az elektromos járművekkel (EV) történő utazások több okból is egyre népszerűbbek, mivel az üzemeltetése olcsóbb, mint a benzin- vagy dízelüzemű járműveké. Ezenkívül a karbantartási költségek is alacsonyabbak. Míg a városban számos előnnyel jár az elektromos autó használata, a megrögzött úttörők talán haboznak a váltástól. Itt van néhány tipp, ami jól jöhet!


Utazásod előtt szánj időt arra, hogy letölts hasznos EV-alkalmazásokat. Segítenek a töltőállomások és a szállodák megtalálásában, miközben segítenek megtervezni az útvonalat, hogy csökkentsék a hatótávolságtól való félelmet. Ha első alkalommal indulsz országúti útra, vedd elő a térképet, és határozz meg egy konzervatív távolságot, amelyet egyetlen töltéssel megtehetsz. Az EV-akkumulátorok eltérő távolságot tesznek meg egy átlagos töltéssel. A távolságot számos tényező is befolyásolja. Az útvonalat a töltők körül tervezd meg! Vidéki területeken valószínűleg kevesebb Superchargert találsz. Hogy a lehető legjobban kihasználhasd az idődet, tervezd a napod az étkezések köré, és kombináld az étkezési megállásokat a töltőállomások megállóival és a mosdószünetekkel.

Egy elektromos jármű feltöltése hosszabb időt vesz igénybe, mint egy benzin- vagy dízelüzeműé. Az étkezési időt kihasználhatod arra, hogy evés közben tankolj. A különböző időjárási körülmények befolyásolják az akkumulátor hatékonyságát. A hideg hőmérséklet például befolyásolja a hatótávolságot, mivel nagyobb valószínűséggel használja az olyan funkciókat, mint a fűtési rendszer és az ülésmelegítők. Az autó légkondicionálójának használata meleg időben szintén csökkenti a futásteljesítményt. A szél ellenállása szintén befolyásolja a futásteljesítményt, akárcsak a benzin- vagy dízelüzemű járművek esetében. Ha például tetőcsomagtartót vagy kerékpártartót használsz, a további légellenállás csökkenti a töltéssel elérhető kilométereket. Az eső szintén csökkenti a hatékonyságot.

A könnyű csomagolás elengedhetetlen a futásteljesítmény növeléséhez. Mint minden jármű esetében, a súlycsökkentés növeli a hatékonyságot, ami az EV-kre is igaz. Egy további százkilós terhelés azonban 1-2 százalékkal csökkenti a hatékonyságot. Tehát csak azt vidd magaddal, amire feltétlenül szükséged van. A Tesla számítógépes képernyőjén például látható, hogy hol vannak a szupertöltők. Bár ellentmondásos, de ha az időjárási körülmények - szél, nagy hőség vagy extrém hideg, illetve eső - csökkentik a hatótávolságot, lassíts, hogy eljusson a következő töltésig. Minél gyorsabban hajtasz, annál több energiát fogyaszt az EV. Nem minden töltő egyforma. Három töltési szint van, amelyek mindegyike különböző sebességgel rendelkezik, ezért a leghatékonyabb a leggyorsabb töltővel tölteni.

Az 1. szintű töltők a leglassabbak, de előnyük, hogy szabványos konnektort használnak. Sajnos, bár ezeket a konnektorokat a legkönnyebb megtalálni, ezek a leglassabbak is, mivel 8-12 óra alatt töltődnek fel. Használatukhoz 1. szintű EVSE szabványos kábelre van szükség. Ennek a kábeltípusnak az egyik végén egy szabványos háromágú háztartási dugó van, a másik végén pedig egy J1722-es csatlakozó, amellyel a járműbe csatlakoztatható. A 2. szintű töltő általában csak nyilvános töltőállomásokon érhető el. Az ilyen típusú töltőkön a jármű feltöltése 1 és 11 óra között tart. A 3. szint a leggyorsabb töltő, amely 480 voltos váltó- vagy egyenáramú csatlakozót használ. Ezeken az állomásokon a töltés 20 perc és egy óra között tart, a sebességtől függően. Szüksége lesz egy CHAdeMO vagy Command Charging System (CCS) csatlakozóra.

Minden Észak-Amerikában gyártott EV-nek ugyanaz a dugója van, amelyet az 1-es és 2-es szintű töltőkön használhat. Az egyenáramú töltőállomások használatához a Mitsubishi és a Nissan által gyártott járművek a CHAdeMO csatlakozót, míg a legtöbb más EV, például a Tesla a CCS csatlakozót használja. A leggyorsabb, 3. szintű töltőkön nem minden EV töltő egyforma. Az is előfordulhat, hogy a te autódhoz illeszkedő csatlakozó nem felel meg annak a töltőállomásnak, ahol tölteni szeretnél. A jó hír az, hogy vannak adapterek. Mindenképpen vigyél magával adaptert, hogy ne olyan töltőállomást tervezz használni, ahol a csatlakozók nem kompatibilisek. A mindennapi vezetésnél jó ökölszabály, hogy az akkumulátor töltöttségét 20 és 80 százalék között tartsd, ezzel meghosszabbítva az akkumulátor élettartamát. A túlságosan lemerülő töltöttség nehezíti az akkumulátor élettartamát. A 80 százalékos töltöttség elérése után a töltés lelassul, hogy az akkumulátor ne károsodjon túlmelegedéssel.

Ezt érdemes figyelemmel kísérni az út során. Mivel már megálltál éjszakára, a cél az lenne, hogy minden egyes éjszaka tölts, hogy a lehető legtöbb töltéssel kezdd a napot. A legtöbb szállodában van valami, még ha csak egy külső konnektor is az éjszakai töltéshez. A lassú töltés valószínűleg nem számít, mivel úgyis több órára parkolsz éjszakára. Érkezés előtt hívd fel a szállodát, hogy van-e töltőállomás. Ha nincs, kérdezd meg, hogy van-e egy szabványos kültéri konnektoruk, amelyet használhatsz. A töltők és adapterek sebessége eltérő. Ha például csak 110-es konnektorokat talál, akkor a töltési sebesség csak körülbelül 5 mérföld/óra - nagyon lassú. Míg a 220-as konnektor gyorsabb, de csak körülbelül 10 mérföld/óra sebességgel tölt. A célállomás vagy Supercharger, a Tesla márkájú töltő adaptert igényel, de kevesebb mint egy óra alatt 250+ mérföldes teljes hatótávolságra tölt.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk