csillagos égbolt a Holddal
Fotó: Shutterstock

Hivatalosan is ezen a helyen a legcsillagosabb az égbolt egész Európában

Most már hivatalosan is egy észak-walesi szigeten található a világ egyik legjobb éjszakai égboltja.


A Llŷn-félsziget mellett fekvő Ynys Enlli (Bardsey-sziget) lett az első olyan hely Európában, amely elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Menedék minősítést. A világ 16 másik, a Föld legtávolabbi és legsötétebb helyszínéhez csatlakozik. A szigetet birtokló alapítvány szerint ez „hatalmas eredmény".

Walesben már számos sötét égbolt-hely és rezervátum található, de a szentélynek minősített területek sokkal ritkábbak, mivel szigorúbb kritériumokat támasztanak az éjszakai égbolt minőségével kapcsolatban. A sziget kuratóriuma reméli, hogy az új státusz növelni fogja a sziget ismertségét, valamint Wales „sötét égbolt nemzetként" való megalapozását.

Ez is érdekelhet: 5 indok, miért érdemes télen Skóciába utazni

Sian Stacey, a sziget alapítványának elnöke elmondta, hogy a díj több év kemény munkájának eredménye:

Ynys Enlli a világon a legjobb hely az éjszakai égbolt megismerésére. Reméljük, hogy ez is nagyban hozzájárul a sziget hosszú távú fenntarthatóságának biztosításához.

Ynys Enlli a Llŷn-félsziget csúcsától körülbelül 3 kilométerre található. Elhelyezkedése és földrajzi adottságai miatt is az Egyesült Királyság egyik legsötétebb helye. A szigeten található hegy hatékonyan korlátozza a szárazföldről érkező fényt. A legközelebbi nagyobb fényszennyezés Dublinból érkezik, amely több mint 112,6 km távolságra van az Ír-tengeren túl.

A 20 ezer szent szigeteként ismert helyszín már a bronzkorban is lakott volt. Ma egy kis közösségnek ad otthont, akik a földet művelik és a szigetről halásznak. A szigeten 10 nyaralóház is található, melyeket a látogatók március és október között látogathatnak.

Ha tovább olvasnál: Kétszer akkora a fényszennyezés a Földön, mint 8 éve

Bardsey-sziget

Fotó: Shutterstock

Alig várjuk, hogy az elkövetkező években megoszthassuk a látogatókkal egyedülálló történetünket. Egy olyan világban, amely egyre inkább szennyezetté válik, kiváltság, hogy a jövő generációi számára valami olyasvalami védelmén dolgozhatunk, ami érintetlen

− mondta Mari Huws, a sziget egyik felügyelője.

Az új minősítést a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) rendszeresen felülvizsgálja majd, folyamatosan kell majd méréseket végezniük, és ezekről nyilvántartást kell vezetni. A pályázat részeként egy négyéves, a legmodernebb technológiát alkalmazó programot indítottak el, amelynek célja a sziget éjszakai égboltjának nyomon követése volt, hogy bebizonyítsák, hogy a sziget valóban elég sötét.

Az elmúlt 12 évben az éjszakai égbolt minden évben 10%-kal világosodott, ami egy nemrégiben készült globális tanulmány szerint azt jelenti, hogy egy olyan területen született gyermek, ahol 250 csillag volt látható, 18 évvel később ugyanott valószínűleg kevesebb mint 100 csillagot látna.

Forrás: BBC


A figyelmetekbe ajánljuk