A Budai vár a Budapesti Borfesztiválkor
Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. / Szigetváry Zsolt

Ilyen volt az Budapesti Borfesztivál első harminc éve (x)

1992-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország azóta ikonikussá vált borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál, ami idén szeptember 23-26. között kerül megrendezésre. Most az első 30 évet idézzük meg pár mondatban!

Az első

Kezdetben szerények voltak a körülmények, félénken mosolyogtak egymásra a néhány standban helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönségük.

Ahogy az évek teltek, szép lassan erősödött az igény a minőség és a tudás iránt: elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel és legfőképp kivel fogyasztjuk; milyen hőmérsékleten bontunk vendégeinknek otthon palackot; és hogyan ejtjük helyesen azokat a fránya francia kifejezéseket.

Mindezt nemcsak a Borfesztiválon tanultuk meg, hanem a nyomában egyre sokasodó boros eseményeken, kisebb-nagyobb borkóstolókon, borászatok, éttermek vagy lelkes baráti társaságok által szervezett borvacsorákon, bel- és kültéri borünnepeken, ahol számtalan ízélményből raktuk össze, mit is jelent a borkultúra. A Borfesztiválon személyesen is megismerhettük hazánk legkiválóbb borászait, akiktől kifinomult ízlést, bátorságot, trendet és a hagyomány tiszteletét tanultuk. Ők pedig fürkészve lesték az arcunkat egy-egy új tétel kitöltésekor, és kikérték a véleményünket, hogy évről évre még szebb, még kiválóbb borokkal örvendeztethessenek meg minket

Fejlődés

Fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. / Szigetváry Zsolt

Ahogy együtt változtunk a borokkal, az elmúlt harminc évben a szerény körülményeket pazar környezet, a félénk mosolyokat felszabadult szórakozás, az óvatosan alakuló kapcsolatokat mély barátságok váltották fel. A törzsközönség tudja, mit jelent szikrázó napsütésben romantikázva, perzselő kánikulában az árnyékot vadászva vagy csípős esőben gumicsizmában egy faház oldalához simulva borozgatni, beszélgetni, örülni egymásnak. Tudják, mikor kell jönni, ha fergetegeset akarnak bulizni a tömegben, vagy épp egy kellemes délutánt szeretnének eltölteni kóstolgatva, laza jazzaláfestéssel.

Évente negyven-ötvenezren élik át először vagy sokadjára a borfesztivál felejthetetlen hangulatát. Hála az erős baráti kötelékeknek, a rugalmas és korrekt üzleti kapcsolatoknak és a kitartó borrajongóknak, a tavalyi, kicsit visszafogottabb kiadás után idén újra korlátok nélkül koccinthatunk egymás egészségére a harmincadik, jubileumi Budapest Borfesztiválon!

Jubileum

Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. / Szigetváry Zsolt

Nemcsak a Budapest Borfesztivál, hanem a rendezvényt lassan két évtizede támogató– és magyar borokban hagyományosan erős – SPAR Magyarország Kft. is idén ünnepli harmincadik születésnapját, így kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy a közös születésnapot exkluzív ünnepi borral köszöntsék.

Sőt, mindjárt kettővel: egy fehérrel és egy vörössel. Az ötletet cselekvés követte, így a rendezvény és az üzletlánc képviselői zártkörű, meghívásos pályázatot írtak ki a borfesztivál rendszeres kiállítói, illetve a SPAR beszállítói között. A pályázat feltételei között a legfontosabb talán az volt, hogy csak olyan borokkal lehetett versenybe szállni, amelyek kereskedelmi forgalomban más formában nem kaphatóak. A benevezett borokat a VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije bírálta júliusban– természetesen vakkóstolás útján –, és a rangos megmérettetésen aranyérmes minősítést kiérdemelt borok közül végül a SPAR és a Borfesztivál képviselői választották ki a győztes fehér- és vörösbort, egy újabb szigorú kóstoló során.


A figyelmetekbe ajánljuk