parkoló
Shutterstock

Nem találod az autódat a parkolókban? Egy furcsa trükk, és nem kell többet aggódnod

Sokakkal megesett már, hogy egy hosszabb út után a reptéri parkolóba megérkezve fogalma se volt, hogy hol hagyta az autóját, ráadásul a slusszkulccsal sem sikerült megtalálni, mivel az autó hatótávolságon kívül parkolt valahol. Szerencsére a tudomány is felfedezte a problémát magának, és igyekezett (elsőre furcsa) megoldást találni az „elveszett" autókra.


Csütörtökön a bostoni Tudományos Múzeum megosztott egy TikTok-videót, amelyben a genetikából doktorált Alex Dainis megosztott egy gyors trükköt, amellyel meghosszabbíthatjuk az autónk slusszkulcsának hatótávolságát.

Vesztetted már el az autódat egy zsúfolt parkolóban? Nos, lehet, hogy van egy tudományos hackem, ami segít megtalálni

– vezette fel a trükköt Dainis, miközben fogta az autója slusszkulcsát és az arcához emelte.

Shutterstock

Ha nem vagy olyan hatótávolságon belül, hogy az autód távirányítója működjön, akkor a fejedet használhatod antennaként

– javasolta az elsőre furcsának tűnő tippet.

Dainis a videóban elmagyarázta, hogy a slusszkulcsok kis hatótávolságú rádiójelet küldenek, amely általában csak öt-húsz métert képes megtenni, de a „fejünkkel felerősíthetjük, és növelhetjük a jel távolságát".

@museumofscience Ever lost your car in a crowded parking lot?🚗❓@alexdainis has a #science hack that will help you find it in no time. #sciencetok #radiowaves #physics ♬ original sound - Museum of Science

Dainis szerint mindez azért működik, mert a fejünk – „akárcsak a testünk többi része" – sok vizet tartalmaz. Amikor tehát a slusszkulcsot a fejünkhöz tartjuk, „az autó kulcsának elektromágneses hullámai kölcsönhatásba lépnek a fejében lévő vízmolekulákkal, ezáltal azok elmozdulnak, a mozgás pedig olyan hullámot hoz létre, amely összeadódik a távirányító hullámával, felerősítve azt és növelve annak hatótávolságát".

Ha valakinek nem tetszene, hogy rádióhullámok haladnak át a fejünkön keresztül, Dainis hozzátette, hogy a trükköt egy teli vizes palackkal is kipróbálhatjuk, ha éppen kéznél van egy.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk