New Orleans.

A globális felmelegedés és egyéb éghajlati körülmények okán az áradások veszélye a világ számos pontján drasztikusan nőtt, az alábbi cikkben pedig 7 olyan várost sorolunk fel, amit hamarosan elnyelhet a víz.


1. Amszterdam, Hollandia

Adrien Olichon/Unsplash

A hollandok esetében az árvízvédelem régóta kulcsfontosságú témának számít. Amszterdam, valamint Rotterdam és Hága városai alacsonyan, az Északi-tenger közelében fekszenek. Amint már említettük, a hollandok híresek árvízvédelmükről, és tengerszint-előrejelzéseket figyelembe véve az ország gátakból és zsilipekből álló rendszere az elkövetkező években még fontosabbá válik majd.

2. Bászra, Irak

Alaa Kamil/Unsplash

Irak fő kikötővárosa, Bászra egy hatalmas és széles folyó, a Shatt al-Arab partján fekszik, amely a Perzsa-öbölbe torkollik. A csatornák és patakok bonyolult hálózata, valamint a szomszédos mocsaras területek miatt Bászra és környéke különösen érzékeny a tengerszint emelkedésére. Bászra már most is jelentős mértékben szenved a víz által terjesztett betegségektől – így az áradások növekedése még nagyobb veszélyt jelent.

Ez is érdekelhet: Megaárvízre figyelmeztetnek a tudósok, egész Kaliforniát ellepheti a víz

3. New Orleans, USA

João Francisco/Unsplash

New Orleans gátrendszere – amely megvédi a várost északon a Maurepas-tó, délen pedig a Salvador-tó és a Kis-tó felől felhalmozódó vörös áradatától – óriási kiterjedéssel rendelkezik. E védművek nélkül New Orleans-t komolyan fenyegetné a tengerszint emelkedése, de még ezek nélkül is katasztrofálisnak tűnnek a károk. A Biloxi és Jean Lafitte természetvédelmi területek különösen problémásak – egyes kutatók szerint mindkettő szinte teljesen víz alá kerülhet.

4. Velence, Olaszország

Kit Suman/Unsplash

Velencét a nagyon közeli jövőben kettős veszély fenyegeti: a tengerszint emelkedik, és maga a város is folyamatosan süllyed – évente két milliméterrel. Velencét már eddig is sújtották különböző áradások, és az éghajlatváltozás valószínűleg növelni fogja a dagályok gyakoriságát. New Orleanshoz hasonlóan Velence is rendelkezik árvízvédelmi rendszerrel, de a válság súlyosbodásával ezek fenntartása egyre nehezebb és drágább lesz.

5. Ho Si Minh-város, Vietnám

Tuan Nguyen/Unsplash

A Climate Central nevű portál térképe szerint Ho Si Minh-város legveszélyeztetettebb területei a keleti városrészek – különösen a Thủ Thiêm sík, erősen beépített mocsaras területe. De úgy tűnik, hogy a Mekong-delta mentén is egyre nagyobb veszély fenyegeti majd a települést. Míg maga Ho Si Minh-város központja 2030-ra valószínűleg nem kerül víz alá, az áradások és a trópusi viharok miatt a már említett területek biztosan sebezhetőbbé válnak.

6. Kalkutta, India

Martin Jernberg/Unsplash

Nyugat-Bengália nagy része évszázadokon át termékeny tájainak köszönhetően virágzott, de ez mára sokkal inkább egy veszélyforrássá vált Kalkuttában és környékén. Ho Si Minh-városhoz hasonlóan Kalkutta is küszködik a monszunszezonban, mivel az esővíznek kevesebb olyan terület áll a rendelkezésére, ahová lefolyhat.

7. Bangkok, Thaiföld

Andreas Brücker/Unsplash

Egy 2020-as tanulmány szerint Bangkok lehet az a város, amelyet rövid távon a legjobban sújt a globális felmelegedés. A thaiföldi főváros mindössze 1,5 méterrel a tengerszint felett fekszik, és Velencéhez hasonlóan süllyed – évente körülbelül két-három centiméterrel. Bangkok azonban nagyon sűrű agyagos talajra épült, ami még inkább hajlamossá teszi az árvizekre. 2030-ra a tengerparti Tha Kham és Samut Prakan területek nagy része víz alá kerülhet, akárcsak a fő repülőtér, a Suvarnabhumi Nemzetközi Reptér.

Forrás: TimeOut

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk