amszterdami repülőtér

Amszterdam-Schiphol repülőtér

Megszabják, naponta hány ember léphet be Európa egyik legnépszerűbb városának repülőterére

Jelentősen megugrott az utasszám a zárlatok eltörlésével, a repülőterek és a légitársaságok pedig munkaerőhiánnyal küszködnek.

A világ egyik legforgalmasabb repülőtere, az amszterdami Schiphol csütörtökön a munkaerőhiányra hivatkozva felső határt szabott a nyári utazási szezonban az utasok számának – írja a Reuters.

Európa egyik legforgalmasabb repülőterének lépése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a légitársaságok kénytelenek lesznek járatokat törölni.

Az Amszterdam-Schiphol repülőtér közlése szerint naponta nagyjából 70 ezer utast tud fogadni, ami körülbelül 16%-kal – azaz napi 13 500 ülőhellyel – kevesebb, mint amennyit a légitársaságok terveztek eredetileg.

Dick Benschop vezérigazgató szerint a korlátozásoknak van pozitívuma is: szerinte az utazók többsége így „biztonságosan és felelősségteljesen" tud majd utazni

A holland KLM viszont már közölte a repülőtérrel, hogy felelősségre vonja a lépés negatív pénzügyi hatásai miatt.

A KLM ettől függetlenül nem számít arra, hogy drasztikusan törölni kell majd a meglévő foglalásokat.

A repülőterek egyébként Európa-szerte munkaerő- és logisztikai problémákkal küszködtek, mivel koronavírus okozta lezárások megszűnésével hirtelen megugrott az utasforgalom. A légitársaságok egy része, köztük a Lufthansa és az easyJet, már bejelentették, hogy idén nyáron csökkenteni fogják járataik számát.

A német Lufthansa júliusban 900 belföldi és európai járatot kíván törölni frankfurti és müncheni csomópontjain pénteken, szombaton és vasárnap – a kapacitás mintegy 5%-át. De fapados Eurowings is több száz járatot töröl ugyanebben az időszakban. Az EasyJet pedig Németországban június 1. és augusztus 31. között naponta mintegy 12 járatot – összesen ezret – töröl.


A figyelmetekbe ajánljuk