reptéri várakozás
Shutterstock

Az EU most már tényleg leegyszerűsítené az utazást az országok között

Az Európai Unió igyekszik kevésbé kaotikussá tenni a tagállamok közötti utazást azzal, hogy a származási ország helyett arra összpontosítana, hogy az utasok megkapták-e a védőoltást vagy átestek-e a fertőzésen.

Minderről az EU 27 európai minisztere tárgyalt a múlt héten, hogy megszüntessék az állandó ide-oda vitát arról, hogy a koronavírus pontosan mennyire is terjedt el bizonyos országokban.

Az EU az új lépésével inkább személyközpontú irányba terelné a tagállamok közötti utazásokat.

Az EU az oltások figyelembevétele mellett egy QR-kódos alkalmazást is bevezetne. Az átoltottsági arány az unióban egyébként nem olyan rossz, 70 százalékos, de jelentős különbségek vannak az országok között.

A Travel Daily cikkéből kiderül: külön kritériumok vannak arra vonatkozóan, hogy az egy nappal korábbi negatív PCR- vagy antigén-teszt mellett mennyi időt kell várni az utazóknak az alapimmunizációs sorozat adagjának vagy az emlékeztető oltás beadása után ahhoz, hogy érvényes utazási igazolást kapjanak.

Viszont amíg a nemzeti kormányok kizárólagos hatáskörrel rendelkeznek a közegészségügyi kérdésekben, addig a 27 nemzet közös fellépését nehéz lesz végrehajtani. A múlt keddi intézkedés csak egy javaslat volt, de még semmit nem hagytak jóvá – így még mindig a tagállamok döntik el, kiket engednek be.


Jól látható, hogy amikor egy új variáns megjelenik, és gyorsan terjed, hirtelen feszültségek keletkeznek, amelyek gyakran széttagoltsághoz vezetnek

- mondta Clement Beaune Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára, aki az ülésen elnökölt.


A figyelmetekbe ajánljuk