Egy üstökös az égen

Emiatt az üstökös miatt halt ki egy teljes indián törzs

A virágzó Hopewell-törzs lakói több mint 1500 évvel ezelőtt a mai USA déli részén éltek, azonban a nagyszámú népcsoport hanyatlására a tudósoknak a mai napig nincs magyarázatuk. Egy új kutatás azonban választ adhat az évezredes kérdésekre.


A törzs eltűnését sok mindennel magyarázták az elmúlt időszakban (háborúk, éghajlatváltozás), most azonban egy kutatócsoport egy váratlan, mégis elképzelhető magyarázatot talált a kipusztulásra – írja az In.hu

A régészek összesen három amerikai állam tizenegy különböző területén kutattak és az összes lelőhely esetében kimagasló mennyiségű irídiumot és platinát találtak.

A szakemberek ebből arra következtetnek, hogy egy meteor vagy üstökös haladhatott el a terület feletti égbolton nagyjából i.u. 252 és 383 között. Az égi jelenség törmelékei belecsapódhattak a földbe, ezáltal olyan légkitörést okozva, amely mélyreható és pusztító hatással lehetett a környezetre.

A korabeli mondákban és történelmi feljegyzésekben rendszeresen megemlékeznek az eseményről, sőt a régészeti leletek alapján még fegyvereket is készítettek a meteorból. Emellett a ma élő törzsek közül nagyon sokan számolnak be olyan ősi történetekről, melyek szintén valami jelentős eseményre utalhatnak.

A miamik egy szarvas kígyóról mesélnek, amely átrepült az égen, és köveket dobott a földre, mielőtt a folyóba zuhant. Amikor egy üstököst látunk a levegőben átrepülni, úgy néz ki, mint egy nagy kígyó. A shawnee-k egy égi párducra hivatkoznak, amelynek ereje volt erdőket letarolni, az ottawák pedig egy olyan időről beszélnek, amikor a Nap leesett az égről

– mondja Kenneth Tankersley, antropológus.

A friss tanulmányok alapján megállapítható, hogy hozzávetőlegesen 23 828 négyzetkilométer átmérőjű tűzvészt okozhatott, ezt pedig az üledékben található faszénréteggel lehet bizonyítani, mely intenzív és hatalmas hőséggel teli időszakról árulkodik. Ettől függetlenül még mindig nagyon sok kérdés maradt megválaszolatlanul, ezért további kutatásokat terveznek az esemény pontosabb megértéshez.

A figyelmetekbe ajánljuk